Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Hamburguesa, més enllà del ‘fast food’

Us ho ensenyem tot perquè feu les hamburgueses a casa

16/05/2018

Tradicionalment hem associat aquest producte al menjar de mala qualitat, a les grans cadenes de menjar ràpid i, sobretot, a la gastronomia hipercalòrica dels Estats Units, però aquest plat va arribar durant l’època clàssica a la cuina catalana i es va consolidar a l’edat medieval sota el nom de ‘raola’. El nom actual li ve donat pels immigrants alemanys del segle XX que van escampar pels ports d’Europa un dels plats més típics de la seva regió, el filet d’Hamburg, que a poc a poc es va convertir en l’hamburguesa actual. Amb aquests consells de cuina us convidem a fer les vostres pròpies hamburgueses amb els ingredients que més us agradin, per trencar el mite que es tracta d’un plat de mala qualitat. Mans a l’obra! 

Carn d'hamburguesa

Carn d'hamburguesa Thinkstock

La carn, la clau de l'hamburguesa

Per fer una bona hamburguesa és essencial que la carn que utilitzeu sigui de primera qualitat; comprar-la al vostre carnisser de confiança és la millor garantia. Les típiques són fetes de carn de vedella, però tot i així pot donar un resultat molt eixut. Per tal d’evitar-ho, podeu barrejar-hi una mica de carn de porc, això aportarà un plus de melositat a la vostra elaboració. Ara bé, si ja sou uns experts a fer hamburgueses casolanes, us convidem a tastar noves carns com les de caça, com el senglar o el cérvol, i d’altres molt més exòtiques com la de cocodril.

'Burger' vegana i bròquil

'Burger' vegana i bròquil Becky Lawton

I si no la volem de carn?

Doncs, de fruites! Sí, és ben real, es poden fer hamburgueses utilitzant únicament i exclusivament fruita. Només necessiteu un producte, el Gel Burger. És un compost que permet amalgamar qualsevol producte sense necessitat de cocció ni de presència de proteïnes d’origen animal. Simplement heu de tallar les fruites a trossets petits, afegir-hi el gel i remenar-ho bé, emmotllar-ho en cèrcols metàl·lics i cap a la nevera, així de senzill! També es pot fer servir amb verdures i altres ingredients, activeu la vostra imaginació i comenceu a experimentar amb aquest nou producte! Les proporcions són: 15 grams per quilo de producte.

Condiments de l'hamburguesa

Condiments de l'hamburguesa Thinkstock

Amaniment

Per augmentar el gust de la vostra hamburguesa, hi podeu afegir ceba, julivert, all, cibulet… les possibilitats són infinites. Ara bé, no totes les carns tenen les mateixes combinacions, i depenent de la que feu servir haureu de canviar-ne l’amaniment. La carn de xai, per exemple, combina molt bé amb herbes aromàtiques com la farigola, el romaní i, fins i tot, la menta.

Hamburgueses

Hamburgueses Thinkstock

Sistema de cocció

El sistema de cocció d’una hamburguesa és similar al de qualsevol tall de carn. La graella ha d’estar ben calenta per tal de segellar ràpidament el producte i que retingui tots els líquids. Aleshores, cal abaixar el foc a intensitat mitjana i deixar que es vagi coent. És important que no la toqueu massa, ja que fins que no es coagulin totes les proteïnes hi ha risc que es trenqui.

Quan l’hamburguesa es desenganxi tota sola de la graella, ja es podrà girar. Amb una passada per cada cara n’hi ha més que suficient. Si no us agrada que la carn interior quedi semicrua, feu l’hamburguesa a foc baix; així, la superfície no es farà tan ràpidament i l’interior tindrà més temps per coure’s.

Hamburguesa

Hamburguesa Thinkstock

Alguns trucs

  • Per aportar una aroma més intensa i perfumada a la vostra hamburguesa, afegiu-hi un raig de vi ranci o de conyac.
  • Podeu afegir un rovell d’ou a la carn, el greix aportarà melositat al producte i la proteïna ajudarà a obtenir una estructura més rígida.
  • Si afegiu 100 grams de líquid per cada quilo de producte, el resultat serà molt més gustós. Per exemple, en el cas de la fruita, un almívar d’aigua i sucre a parts iguals, o en el cas que la vulgueu fer de gambes, un fumet de marisc. Un cop feta, la podeu marcar a la planxa sense por que es desfaci l’aglomerat.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: