Troba la teva recepta

Navalles, escopinyes, cloïsses... Les bivalves de Nadal

Aquests petits animals d’aigua que protegeixen el seu cos tou amb una closca són exquisits i entretinguts de menjar per Nadal

08/12/2018

El Nadal és temporada de tradicions i, com molt bé sabeu, a moltes cases es fan sopars a base de closques. I feu bé, perquè els bivalves contenen vitamines i minerals, són digestius i una proteïna ideal per sopar. A més, la varietat de mol·luscs és molt àmplia, i, la manera de cuinar-los, també!

01 Cloïsses

Cloïsses

Cloïsses

De closca gruixuda i amb bandes concèntriques i radials, és molt apreciada gastronòmicament. A més de les cloïsses salvatges, també en podeu trobar procedents de cultius.

02 Navalles

Navalles

Navalles

D’aspecte inconfusible en forma de tub ovalat i obert pels dos extrems, la navalla és un marisc de carn dura. Coeu-les breument a la planxa, al forn o al vapor, perquè si ho feu amb una cocció prolongada seran un àpat difícil de digerir.

03

Tellerines

Siguin de color blanquinós o marró, aquests bivalves llisos i triangulars presenten sempre un aspecte brillant. Als mercats els venen juntament amb la rossellona. La seva carn, tot i que és escassa, és molt gustosa.

04

Rossellones

La millor opció per cuinar-les és fer-les cuites al vapor, i queden perfectes com a aperitiu! També les podeu triar per a les vostres preparacions marineres. A les llotges catalanes són considerablement abundants i les distingireu per la seva conquilla ovalada amb els extrems arrodonits i les valves simètriques de color blanquinós.

05

Cargols punxencs

Aquest gasteròpode de closca dura i plena de punxes es captura des de l’antiguitat i a tot el litoral català, tot i que no sempre en trobem al mercat. El mariscador utilitza una tècnica acurada per pescar-los: espera l’arribada de marees altes per introduir-se a l’aigua fins al nivell de la cintura i, quan amb els peus topa amb aquests mol·luscs, els introdueix en una xarxa. També es poden capturar quan la marea s’ha retirat. A l’hora de cuinar-los, al forn amb sal i mantega dóna un bon resultat.

06 Corns i cornetes

Corns i cornetes

Corns i cornetes

Són els cosins dels cargols punxencs, pel seu aspecte semblant, tot i que varien pel que fa al color, que és entre violeta i terrós, i la seva forma és lleugerament diferent. Perquè quedin ben bons, és fàcil: simplement, bulliu-los.

07 Musclos

Musclos

Musclos

Qui no coneix aquestes closques de to negre blavós que creixen arrelades a les roques? Siguin de roca o cultivats, els musclos són excel·lents a la marinera.

08 Vieires

Vieires

Petxines de pelegrí o vieires

En el nostre imaginari són el símbol per excel·lència del camí de Sant Jaume que penja de les motxilles dels pelegrins. A taula, tenen una bona presència amb les seves valves de mida considerable, amb les quals no calen floritures als emplatats perquè per si soles fan patxoca. Tot el mol·lusc, i no només la llengüeta taronja, és comestible. Excel·lents a la meunière, és a dir, cuinades amb mantega, sal, pebre i suc de llimona.

09

Cargols i cargolins

Aquests mol·luscs d’una sola valva i de cos en forma d’espiral són petitons, una mida perfecta per anar picant-los fent el vermut. Són resistents i poden aguantar molt de temps fora de l’aigua.

10

Lluentes o petxinots de sang

El seu aspecte brillant li ha conferit un dels noms amb què es coneix, ‘lluenta’, mentre que la seva coloració, entre grisenca i vermellosa, li ha proporcionat una segona denominació, ‘petxinot de sang’.

11 Escopinyes

Escopinyes

Escopinyes

Per la closca sabreu si es tracta d’una escopinya de gallet –closca arrissada i amb marcades línies radials– o d’una escopinya gravada –closca dentada amb franges concèntriques–. Ambdues tenen un gust saborós i constitueixen un aperitiu perfecte.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

20 jun

(R)Evolució a la cuina: la revolució del pa

Revolució a la cuina! La nostra vida diària s'ha vist envaïda per les presses i la manca de temps,...

24 mai - 21 jun

Jornades del Llagostí d'Alcanar 2019

Valorat i conegut arreu, durant un mes, el llagostí de l'Ebre serà el protagonista de les taules dels...

22 jun

XIV Mercat del Préssec d'Ordal

Sant Pau d'Ordal torna a celebrar a la plaça de Subirats una nova edició del Mercat del Préssec...

22-23 jun

Beach Market a l'hostal Empúries

L'Hostal Empúries celebra, per primera vegada, una edició de mercat a primera línia de mar, amb...

Portada 228 Neta

UNIVERS PINTXO. TOT EL QUE CAP EN UNA BROQUETA!

  • Viatge al sud-est asiàtic
  • El bon temps s'instal·la a les taules del jardí

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto