Troba la teva recepta

Navalles, escopinyes, cloïsses... Les bivalves de Nadal

Aquests petits animals d’aigua que protegeixen el seu cos tou amb una closca són exquisits i entretinguts de menjar per Nadal

08/12/2018

El Nadal és temporada de tradicions i, com molt bé sabeu, a moltes cases es fan sopars a base de closques. I feu bé, perquè els bivalves contenen vitamines i minerals, són digestius i una proteïna ideal per sopar. A més, la varietat de mol·luscs és molt àmplia, i, la manera de cuinar-los, també!

01 Cloïsses

Cloïsses

Cloïsses

De closca gruixuda i amb bandes concèntriques i radials, és molt apreciada gastronòmicament. A més de les cloïsses salvatges, també en podeu trobar procedents de cultius.

02 Navalles

Navalles

Navalles

D’aspecte inconfusible en forma de tub ovalat i obert pels dos extrems, la navalla és un marisc de carn dura. Coeu-les breument a la planxa, al forn o al vapor, perquè si ho feu amb una cocció prolongada seran un àpat difícil de digerir.

03

Tellerines

Siguin de color blanquinós o marró, aquests bivalves llisos i triangulars presenten sempre un aspecte brillant. Als mercats els venen juntament amb la rossellona. La seva carn, tot i que és escassa, és molt gustosa.

04

Rossellones

La millor opció per cuinar-les és fer-les cuites al vapor, i queden perfectes com a aperitiu! També les podeu triar per a les vostres preparacions marineres. A les llotges catalanes són considerablement abundants i les distingireu per la seva conquilla ovalada amb els extrems arrodonits i les valves simètriques de color blanquinós.

05

Cargols punxencs

Aquest gasteròpode de closca dura i plena de punxes es captura des de l’antiguitat i a tot el litoral català, tot i que no sempre en trobem al mercat. El mariscador utilitza una tècnica acurada per pescar-los: espera l’arribada de marees altes per introduir-se a l’aigua fins al nivell de la cintura i, quan amb els peus topa amb aquests mol·luscs, els introdueix en una xarxa. També es poden capturar quan la marea s’ha retirat. A l’hora de cuinar-los, al forn amb sal i mantega dóna un bon resultat.

06 Corns i cornetes

Corns i cornetes

Corns i cornetes

Són els cosins dels cargols punxencs, pel seu aspecte semblant, tot i que varien pel que fa al color, que és entre violeta i terrós, i la seva forma és lleugerament diferent. Perquè quedin ben bons, és fàcil: simplement, bulliu-los.

07 Musclos

Musclos

Musclos

Qui no coneix aquestes closques de to negre blavós que creixen arrelades a les roques? Siguin de roca o cultivats, els musclos són excel·lents a la marinera.

08 Vieires

Vieires

Petxines de pelegrí o vieires

En el nostre imaginari són el símbol per excel·lència del camí de Sant Jaume que penja de les motxilles dels pelegrins. A taula, tenen una bona presència amb les seves valves de mida considerable, amb les quals no calen floritures als emplatats perquè per si soles fan patxoca. Tot el mol·lusc, i no només la llengüeta taronja, és comestible. Excel·lents a la meunière, és a dir, cuinades amb mantega, sal, pebre i suc de llimona.

09

Cargols i cargolins

Aquests mol·luscs d’una sola valva i de cos en forma d’espiral són petitons, una mida perfecta per anar picant-los fent el vermut. Són resistents i poden aguantar molt de temps fora de l’aigua.

10

Lluentes o petxinots de sang

El seu aspecte brillant li ha conferit un dels noms amb què es coneix, ‘lluenta’, mentre que la seva coloració, entre grisenca i vermellosa, li ha proporcionat una segona denominació, ‘petxinot de sang’.

11 Escopinyes

Escopinyes

Escopinyes

Per la closca sabreu si es tracta d’una escopinya de gallet –closca arrissada i amb marcades línies radials– o d’una escopinya gravada –closca dentada amb franges concèntriques–. Ambdues tenen un gust saborós i constitueixen un aperitiu perfecte.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

23 mar

Visita als Jardins de la Serreta i taller de planter

Els jardins de la Serreta són una finca al bell mig de Collserola on es treballa el conreu d’hortalisses...

23 mar

Jornada d'observació del Plor de la Vinya

A mitjan març, la vida torna al Penedès i es pot observar un fenomen curt però interessant a les...

08-24 mar

7è Encarxofa't

A Cambrils, al març, ens conviden a assaborir les seves carxofes, un producte de l’horta cambrilenca...

24 mar

Fira del Cítric de Xerta

Des de 2009 les poblacions de la comarca del Baix Ebre, un territori amb llarga tradició de cultiu d’arbres...

Portada CUINA 225

COM A CASA! POSEM COPENHAGUEN A TAULA

  • Celebrem els 18 anys del CUINA!
  • Una arrosseria bistronòmica (i més)

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto