Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Torna l’hora del ‘tupper’

És la millor manera de controlar el que mengem fora de casa, però cal tenir en compte quatre coses

CUINA.CAT

07/09/2012

Més econòmic i més saborós, dos arguments suficients per practicar el ‘tuppering’, l’art de portar el dinar fet de casa a la feina. La crisi ha multiplicat el fenomen de la carmanyola, però abans de les estretors econòmiques pels carrers ja es podien veure moltes persones que carregaven el dinar cap a la feina. A l’augment d’intoleràncies i a l’interès per controlar què mengem s’hi ha sumat la indústria de la carmanyola, que ha desenvolupat nous models d’envàs per millorar el transport d’aliments. A canvi, cal deixar preparat el menjar i seguir algunes normes per evitar intoxicacions.

Carmanyola amb amanida de pasta

Carmanyola amb amanida de pasta Thinkstock

Consells pel bon manteniment del menjar a la carmanyola

  • Escollir envasos hermètics i de materials aptes per a l’ús alimentari.
  • Preparar els aliments ben cuits, especialment les proteïnes (carns, peixos, ous), perquè els canvis de temperatura els afectin al mínim possible.
  • Patates, croquetes i altres arrebossats empitjoren si passen estones dins una carmanyola. Per contra, els guisats, la pasta o l’arròs no pateixen tant.
  • Els pots de vidre per fer conserves són una bona manera de transportar amanides, que no s’han d’amanir a casa, sinó al moment. Per això és molt millor tenir un pot petit per preparar-hi les vinagretes que més us agradin.
Tuppers etiquetats a la nevera

Tuppers etiquetats a la nevera Thinkstock

Aposta per una dieta saludable!

Manteniu una dieta equilibrada, amb les proporcions convenients segons l’edat i el pes de proteïnes (carn, peix, ous, llegums), hidrats de carboni (pasta, cereals, llegums, lactis), fibra (verdures i hortalisses) i greixos (sucres i greixos animals). Fer un organigrama de la setmana ajuda a evitar repeticions i a comprar allò que necessitem en cada cas. Sempre és recomanable consultar amb un nutricionista o amb el teu metge quina seria la dieta que millor s'adapta a les vostres necessitats alimentàries. D'altra banda, el consum d'alguns aliments ajuda a combatre algunes malalties o deficiències físiques. En funció del vostre estat de salut podeu escollir la dieta que millor s'adapti a les necessitats del vostre cos.

Fruita tallada a trossos

Fruita tallada a trossos Thinkstock

Trucs que us facilitaran la vida

  • Una manera de no patir per tenir alguna cosa per menjar és augmentar les quantitats d’allò que prepareu a casa, perquè així sempre sobrarà menjar que us servirà per omplir la carmanyola. Si no us serveix per a l’endemà, sempre podeu congelar-ho directament en un ‘tupper’ i amb les racions que mengeu a la feina.
  • Condimenteu els ‘tuppers’ amb herbes o espècies els àpats us semblaran menys insípids.
  • Si porteu la fruita pelada i tallada de casa us serà més còmode prendre-la al lloc de treball.
Persona menjant del tupper a la feina

Persona menjant del tupper a la feina Thinkstock

Millor que no...

Alguns aliments són ideals per a duu a la carmanyola, però n’hi ha d’altres que és millor no emportar-se’ls en un tupper (sobretot si és de plàstic). El motiu és que no es conserven correctament i poden fer-se malbé. Des del CUINA us informem sobre alguns plats que es millor consumir a casa, ja que es poden espatllar a la carmanyola de camí a la feina (o al lloc on aneu).

  • L’ou, per exemple, és un dels aliments amb els quals hem de tenir més cura a l’hora de conservar-lo. No és gens recomanable emportar-se ous durs o maionesa en una carmanyola perquè es trenca la cadena del fred.
  • Les sopes són una opció que, ara que tornen a baixar les temperatures, ens sona molt bé. Tot i això, heu de tenir en compte un parell de coses. En primer lloc, utilitzeu un tupper que es tanqui hermèticament, perquè sinó podeu fer un desastre. D’altra banda, deixeu refredar la sopa abans de guardar-la a la nevera per tal de conservar la seva textura.
  • Els làctics com els iogurts és millor que no els transporteu amb carmanyola. Són productes molt sensibles als canvis de temperatura i poden fer-se malbé molt ràpidament.
  • Els experts tampoc recomanen omplir la carmanyola amb carns processades, com per exemple productes fets amb carn picada. El motiu és que el canvi de temperatura afecta a la seva textura i pot arribar a fer-la malbé.
  • Recordeu que si opteu per una amanida, és millor utilitzar un tupper de vidre. O això, o condimenteu l’amanida just abans de consumir-la.
  • No és gaire recomanable ficar peix o marisc a la carmanyola. Són productes sensibles als canvis de temperatura i que necessiten el fred per a conservar-se correctament. La qualitat, el sabor i la textura es pot veure afectada. Tot i això, us ho podeu emportar sempre i quan no hagi d’estar gaires hores fora de la nevera.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: