Cada tercer dissabte de setembre, des de l'any 1997, l'Escala ret homenatge a dos oficis molt antics del municipi: el de pescador i el de salador. La festa, organitzada per l'Arxiu Històric i el Museu de l'Anxova i de la Sal, va iniciar-se amb la commemoració del tercer centenari de la construcció de l'antic magatzem on arribava la sal per mar.
Aquest esdeveniment es tracta d'una festa de participació popular i rememora els orígens pescadors i saladors de l'Escala, amb recreacions de la vida quotidiana de fa més de cent anys. La jornada destaca, també, per la mostra d'aquests oficis i per la cuina marinera que s'hi porta a terme, un altre dels pilars que conformen la relació estreta entre la ciutat i el mar.
A més a més, la festa, per tal que es pugui anomenar d'aquesta manera, incorpora elements molt antics del patrimoni immaterial del municipi com són el Ball del Drac i el de la Farandola. Un dia d'homenatge a un dels oficis més antics de l'Escala en un entorn únic com és la platja de l'antic port.