Torna la Festa del Tomàquet del Bages, unes jornades festives que es van iniciar l'any 2017 i que perduren encara amb un gran èxit entre el públic. Enguany, l'esdeveniment compta amb una gran quantitat d'activitats de tota mena, sempre amb aquesta fruita-hortalissa com a fil conductor, des del seu creixement i recol·lecció fins la seva relació amb la cuina.
Aquestes jornades van néixer amb la voluntat de donar a conèixer els productors de la zona del Bages i les varietats de tomàquets que es conreen, a més de voler destacar la importància de la hortalissa de proximitat, ja que la seva compra comporta diversos beneficis socials, econòmics i ambientals al territori. Per altra banda, la festa i les activitats que es duen a terme es realitzen amb l'objectiu d'establir xarxes col·laboratives entre els diferents agents del territori, per tal de potenciar la dinamització agrària, comercial, turística i de restauració del municipi i els voltants.
Durant la primera setmana de la festa, del 22 al 27 de juliol, s'organitzen un munt de tallers, activitats i mostres per tal de conèixer el tomàquet des de la collita fins a la taula. Els actes organitzats es divideixen en quatre tipus:
Jornades tècniques
Un conjunt d'activitats que tenen la intenció de promocionar el coneixement del tomàquet i tot el món que l'envolta. L'acte estrella s'anomena "Els secrets d'un bon pa amb tomàquet", a càrrec de la Fundació Alícia, que pretén transportar a l'assistent als inicis d'aquest plat tan típic de les nostres terres, així com donar informació i consells sobre el tomàquet de penjar, la varietat referent per elaborar aquest àpat. A més, també es celebra la Segona Jornada Agroecològica de la Catalunya Central, un seguit d'iniciatives que volen donar suport al desenvolupament agrari.
Activitats gastronòmiques
Amb l'objectiu de donar a conèixer el producte local, s'organitzen una sèrie de degustacions i actes relacionats amb el món culinari donant protagonisme al tomàquet. Es pot aprendre sobre la versatilitat de la hortalissa a la cuina amb un showcooking o es pot gaudir directament del seu sabor amb el sopar del tomàquet, que té un preu de 20 € si es compra el tiquet de manera anticipada, o 25 € si es compra el mateix dia. Per descomptat, tots els plats tenen el tomàquet com a ingredient central, amb idees tan innovadores com una mousse de mató amb melmelada de tomàquet o un mojito de tomàquet.
Per altra banda, també es pot gaudir d'aquesta hortalissa de forma més petita i tradicional gràcies al Pintxo-pote tomàquer, un recorregut entre bars del municipi on s'ofereixen tapes en coordinació amb un productor local i un paradista del mercat del Puigmercadal. Una activitat que es porta a terme amb l'objectiu de generar relacions comercials de llarga durada entre els pagesos, comerços i restauradors.
Mercat del tomàquet
Acte central de la festa on els pagesos de la comarca ofereixen les diferents varietats de tomàquets de la seva collita a la plaça del mercat Puigmercadal. En aquesta mateixa zona també es porten a terme propostes de tallers, maridatges, degustacions i música en directe, entre d'altres activitats.
Actes paral·lels
Activitats amb interès agricultor, sempre amb el tomàquet com a epicentre de la jornada. S'organitzen visites a productors locals per tal de conèixer com es cultiva la terra i quin és el procés que passa el tomàquet des de que és una llavor fins que es transforma en la hortalissa que mai falta a la nevera. També s'ha de destacar La Gran Tumakada, un acte en el que, amb ajuda dels assistents, s'extreuen llavors per tal de regenerar el banc de llavors d'Esporus.
I si després d'aquesta setmana trobeu a faltar el tomàquet, no us amoïneu, ja que del 5 al 31 d'agost és el Mes del Tomàquet als restaurants de la comarca. Una sèrie de jornades gastronòmiques en les quals establiments de la zona ofereixen, en els seus menús i cartes, plats en què l'estrella és aquesta fruita-hortalissa del Bages. Visiteu la ciutat amb la família en aquesta època tan festiva, participeu en les activitats que més us interessin i mengeu, mengeu molt de tomàquet, que és boníssim tant de sabor com per al cos!