Troba la teva recepta

Festa del Tomàquet del Bages 2019

El tomàquet és el protagonista d'aquesta festa

El tomàquet és el protagonista d'aquesta festa

Torna la Festa del Tomàquet del Bages, unes jornades festives que es van iniciar l'any 2017 i que perduren encara amb un gran èxit entre el públic. Enguany, l'esdeveniment compta amb una gran quantitat d'activitats de tota mena, sempre amb aquesta fruita-hortalissa com a fil conductor, des del seu creixement i recol·lecció fins la seva relació amb la cuina.

Aquestes jornades van néixer amb la voluntat de donar a conèixer els productors de la zona del Bages i les varietats de tomàquets que es conreen, a més de voler destacar la importància de la hortalissa de proximitat, ja que la seva compra comporta diversos beneficis socials, econòmics i ambientals al territori. Per altra banda, la festa i les activitats que es duen a terme es realitzen amb l'objectiu d'establir xarxes col·laboratives entre els diferents agents del territori, per tal de potenciar la dinamització agrària, comercial, turística i de restauració del municipi i els voltants.

Durant la primera setmana de la festa, del 22 al 27 de juliol, s'organitzen un munt de tallers, activitats i mostres per tal de conèixer el tomàquet des de la collita fins a la taula. Els actes organitzats es divideixen en quatre tipus:

Jornades tècniques

Un conjunt d'activitats que tenen la intenció de promocionar el coneixement del tomàquet i tot el món que l'envolta. L'acte estrella s'anomena "Els secrets d'un bon pa amb tomàquet", a càrrec de la Fundació Alícia, que pretén transportar a l'assistent als inicis d'aquest plat tan típic de les nostres terres, així com donar informació i consells sobre el tomàquet de penjar, la varietat referent per elaborar aquest àpat. A més, també es celebra la Segona Jornada Agroecològica de la Catalunya Central, un seguit d'iniciatives que volen donar suport al desenvolupament agrari.

Activitats gastronòmiques

Amb l'objectiu de donar a conèixer el producte local, s'organitzen una sèrie de degustacions i actes relacionats amb el món culinari donant protagonisme al tomàquet. Es pot aprendre sobre la versatilitat de la hortalissa a la cuina amb un showcooking o es pot gaudir directament del seu sabor amb el sopar del tomàquet, que té un preu de 20 € si es compra el tiquet de manera anticipada, o 25 € si es compra el mateix dia. Per descomptat, tots els plats tenen el tomàquet com a ingredient central, amb idees tan innovadores com una mousse de mató amb melmelada de tomàquet o un mojito de tomàquet.

Per altra banda, també es pot gaudir d'aquesta hortalissa de forma més petita i tradicional gràcies al Pintxo-pote tomàquer, un recorregut entre bars del municipi on s'ofereixen tapes en coordinació amb un productor local i un paradista del mercat del Puigmercadal. Una activitat que es porta a terme amb l'objectiu de generar relacions comercials de llarga durada entre els pagesos, comerços i restauradors.

Mercat del tomàquet

Acte central de la festa on els pagesos de la comarca ofereixen les diferents varietats de tomàquets de la seva collita a la plaça del mercat Puigmercadal. En aquesta mateixa zona també es porten a terme propostes de tallers, maridatges, degustacions i música en directe, entre d'altres activitats.

Actes paral·lels

Activitats amb interès agricultor, sempre amb el tomàquet com a epicentre de la jornada. S'organitzen visites a productors locals per tal de conèixer com es cultiva la terra i quin és el procés que passa el tomàquet des de que és una llavor fins que es transforma en la hortalissa que mai falta a la nevera. També s'ha de destacar La Gran Tumakada, un acte en el que, amb ajuda dels assistents, s'extreuen llavors per tal de regenerar el banc de llavors d'Esporus.

I si després d'aquesta setmana trobeu a faltar el tomàquet, no us amoïneu, ja que del 5 al 31 d'agost és el Mes del Tomàquet als restaurants de la comarca. Una sèrie de jornades gastronòmiques en les quals establiments de la zona ofereixen, en els seus menús i cartes, plats en què l'estrella és aquesta fruita-hortalissa del Bages. Visiteu la ciutat amb la família en aquesta època tan festiva, participeu en les activitats que més us interessin i mengeu, mengeu molt de tomàquet, que és boníssim tant de sabor com per al cos!

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

21 ago

Cicle Biblioteques amb DO Terra Alta

Torna per setena vegada el cicle cultural i vitivinícola Biblioteques amb DO Terra Alta, un projecte que pretén...

22 ago

VIII Tasta la Fresca!

Hostaleria de Lleida posa en marxa una nova edició del Tasta la Fresca!, unes jornades gastronòmiques...

23 ago

Contalles del Delta

El delta de l’Ebre és un territori singular que amaga indrets i moments màgics. Un dels seus tresors...

24 ago

X Jornades Gastronòmiques d'Empordàlia

El celler Empordàlia celebra la desena edició de les Jornades Gastronòmiques, on es pot gaudir del...

Portada 230 Neta

BUONA SICILIA! EL MENÚ MÉS MEDITERRANI DE L'ESTIU

  • Els sabors de Palma
  • Un menjador senyorial obert a tothom

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€ I  DE REGAL 2 ESPECIALS RECEPTES BY CUINA

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto