Des de la Vall d’Aran i fins a la Garrotxa, Gastropirineus és la primera edició de les jornades que pretenen potenciar, promocionar i posar en valor la cuina i la gastronomia del Pirineu català. Del 13 al 15 de novembre, a la Sala Sant Domènec de la Seu d‘Urgell, els professionals del territori pirinenc compartiran coneixement i experiències.
Durant aquests dos dies, hi haurà una vessant teòrica i una pràctica del món de la gastronomia. Hi intervindran ponents del món acadèmic i de la investigació com el Dr. Màrius Rubiralta, director del Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona; Toni Massanés, de la Fundació Alícia, i el Dr. Jesús Contreras, catedràtic d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona i membre de l’Observatori de l’Alimentació del Parc Científic. Cada comarca, a més, estarà representada per un cuiner, que elaborarà un plat emblemàtic del seu territori amb productes de proximitat. També hi haurà tallers de formatges amb experts com Enric Canut i Pep Nogué. Aquestes jornades professionals tenen un preu de 50 €.
Gastropirineus començarà les jornades amb 'El sopar de les Estrelles del Pirineu', el diumenge 13 de novembre, al castell de la Ciutat de la Seu d'Urgell, per 75 €. L'àpat està obert a tothom i hi participaran els restaurants Les Cols d’Olot (2 estrelles Michelin), Ca l’Enric de la Vall de Bianya (1 estrella Michelin), Els Casals de Sagàs (1 estrella Michelin), la Fonda Xesc de Gombrèn (1 estrella Michelin), el restaurant L’Estany Clar de Berga (1 estrella Michelin), a més del restaurant del Relais&Châteaux El Castell de Ciutat.
Durant la setmana de celebració de les jornades, restaurants de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell elaboraran un Menú Gastropirineus perquè els visitants i participants puguin degustar plats propis de cuina tradicional de temporada d’aquesta zona, amfitriona de l’esdeveniment.