Una de les conseqüències més notables del canvi climàtic a Catalunya és l'augment de les temperatures. Especialment, dels períodes amb climes càlids més extrems, que poden arribar als 40 graus i amb una permanència cada vegada més llarga. Són condicions que poden fer malbé les collites de fruites com la poma, que necessita una variació climàtica més suau, amb períodes freds i temperatures no tan elevades. Per això, la recerca i el treball constant del sector han creat una varietat de poma preparada per adaptar-se a aquesta nova realitat: la Tutti.
No es tracta només d'una poma adaptada als climes càlids, sino també un producte d'una alta qualitat. Dolça, cruixent, sucosa i amb una textura molt lleugera, arribada per convertir-se en un nou al·licient per al consum de fruita a la població i per a diferents propostes gastronòmiques, és el fruit de més de 20 anys de treball en millora varietal, i més de 100.000 arbres valorats.
A més, la Tutti és el primer resultat del programa de millora genètica Hot Climate Partnership, que busca obtenir varietats de fruita adaptades a climes càlids; un programa de col·laboració entre el centre Plant & Food Research, de Nova Zelanda, Fruitfutur (l'associació de les principals empreses productores de fruita de Catalunya: Nufri, Actel, Fruits de Ponent i IGP Poma de Girona) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Venturefruit és el soci estratègic per la comercialització de les varietats del Hot Climate Partnership i, en aquest cas, propietari de la marca Tutti.
Innovació i preparació davant dels reptes de futur
Amb els estius tòrrids del 2002, el sector fructícola de Catalunya ja va començar a veure amb preocupació com cada vegada es feia més difícil assolir una qualitat òptima en color, textura i aroma de les diverses varietats de poma i pera. I és que la regularitat, la variació climàtica i una certa intensitat de clima fred son necessàries per a aquests fruits. És per això que llavors es va crear el Hot Climate Partnership, l'únic programa de millora varietal del món dissenyat per fer front al repte de produir pomes i peres de qualitat en climes càlids.
Catalunya és l'àrea més important de producció de fruita dolça de l'Estat, que, alhora, és el trenta-setè productor mundial de poma. Aquí es produeixen gairebé 300.000 tones de pomes l'any, i un 65% de la fruita dolça i dels cítrics que es cultiven s'exporten internacionalment, principalment a Alemanya, França, Itàlia, el Regne Unit i els Països Baixos.