Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Així és la Tutti, la primera poma adaptada als climes més càlids

És el primer resultat del Hot Climate Partnership, un programa de millora genètica integrat per Plant & Food Research, Fruitfutur i l'IRTA

La poma Tutti ha estat desenvolupada per l'IRTA

La poma Tutti ha estat desenvolupada per l'IRTA

Una de les conseqüències més notables del canvi climàtic a Catalunya és l'augment de les temperatures. Especialment, dels períodes amb climes càlids més extrems, que poden arribar als 40 graus i amb una permanència cada vegada més llarga. Són condicions que poden fer malbé les collites de fruites com la poma, que necessita una variació climàtica més suau, amb períodes freds i temperatures no tan elevades. Per això, la recerca i el treball constant del sector han creat una varietat de poma preparada per adaptar-se a aquesta nova realitat: la Tutti.

60dbf22a 3c86 6569 b2ef 5fc35c7ff992

No es tracta només d'una poma adaptada als climes càlids, sino també un producte d'una alta qualitat. Dolça, cruixent, sucosa i amb una textura molt lleugera, arribada per convertir-se en un nou al·licient per al consum de fruita a la població i per a diferents propostes gastronòmiques, és el fruit de més de 20 anys de treball en millora varietal, i més de 100.000 arbres valorats.

A més, la Tutti és el primer resultat del programa de millora genètica Hot Climate Partnership, que busca obtenir varietats de fruita adaptades a climes càlids; un programa de col·laboració entre el centre Plant & Food Research, de Nova Zelanda, Fruitfutur (l'associació de les principals empreses productores de fruita de Catalunya: Nufri, Actel, Fruits de Ponent i IGP Poma de Girona) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). Venturefruit és el soci estratègic per la comercialització de les varietats del Hot Climate Partnership i, en aquest cas, propietari de la marca Tutti. 

Innovació i preparació davant dels reptes de futur

Amb els estius tòrrids del 2002, el sector fructícola de Catalunya ja va començar a veure amb preocupació com cada vegada es feia més difícil assolir una qualitat òptima en color, textura i aroma de les diverses varietats de poma i pera. I és que la regularitat, la variació climàtica i una certa intensitat de clima fred son necessàries per a aquests fruits. És per això que llavors es va crear el Hot Climate Partnership, l'únic programa de millora varietal del món dissenyat per fer front al repte de produir pomes i peres de qualitat en climes càlids. 

cb09f602 89d3 a08a f9d3 b6e5784cffe7

Catalunya és l'àrea més important de producció de fruita dolça de l'Estat, que, alhora, és el trenta-setè productor mundial de poma. Aquí es produeixen gairebé 300.000 tones de pomes l'any, i un 65% de la fruita dolça i dels cítrics que es cultiven s'exporten internacionalment, principalment a Alemanya, França, Itàlia, el Regne Unit i els Països Baixos.

Franja Logos Gene suport

 

 

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: