Sabíeu que la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Arròs del Delta de l'Ebre està constituïda pels termes municipals de Deltebre i de Sant Jaume d'Enveja i, també, part dels terrenys del delta de l'Ebre que comprèn els termes municipals de l'Aldea, Amposta, Camarles, l'Ampolla i Sant Carles de la Ràpita? En aquest sentit, la zona de molta i envasament correspon a la de producció.
Parlem de la zona de Catalunya amb més tradició en la producció d'arròs, el delta de l'Ebre, on es dediquen milers d'hectàrees a aquest cultiu. Un cereal que destaca per la qualitat, però, també, pels valors humans i naturals que representa i que en el cas de la DOP Arròs del Delta de l'Ebre empara diferents varietats de cultiu convencional o ecològic: bahia, tebre, fonsa, gleva, montsianell, bomba, guara, JSendra i olesa.
Tots els arrossos blancs són categoria Extra, amb els quals es poden cuinar tant arrossos secs com caldosos. Per incorporar a la dieta una dosi més alta d'energia i fibra, es recomana l'arròs integral, i per elaborar amanides, la varietat olesa.
Els reptes de 20.000 hectàrees d'arrossars
El delta de l'Ebre és un espai natural de gran importància mediambiental, on el cultiu de l'arròs ocupa unes 20.000 ha amb diversos reptes, un dels quals és la plaga del cargol poma (Pomacea sp), una espècie exòtica invasora.
Per lluitar-hi, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural treballa conjuntament amb tot el sector de l'arròs i amb les entitats mediambientals del delta de l'Ebre dins la Comissió Tècnica de Seguiment del Cargol Poma al delta de l'Ebre.
Durant el període 2024-2026, el Departament d'Acció Climàtica té previst destinar 1,3 milions d'euros anuals al control i l'erradicació de la plaga, des de la neteja de maquinària fins a tractaments d'aigua de mar, després de la collita i la retirada manual del cargol poma en desguassos, i assessorament sobre tractaments de saponines. També cal sumar-hi 450.000 euros en subvencions als agricultors i 165.000 euros a la recerca aplicada de l'IRTA per dur a terme un estudi de seguiment de l'aplicació de saponines en desguassos i aconseguir el registre com a substància bàsica davant de la Comissió Europea.
A finals del 2023, hi havia 639 hectàrees corresponents a 144 camps d'arròs infestades i ja s'han començat a tractar 597 hectàrees corresponents a 93 camps d'arròs. A més, hi ha 184 hectàrees lliures de cargol poma, 47 més que l'any 2023.
Prova pilot contra la salinització dels camps
Un altre repte important per als arrossaires del delta de l'Ebre és la salinització del sòl, a causa de la proximitat al mar, especialment, al voltant de les basses. Per això, s'ha posat en marxa una prova pilot per realitzar un drenatge eficient dels arrossars del delta de l'Ebre. En total, es drenaran 60 hectàrees d'arrossars de l'hemidelta esquerre, a prop de la zona de la urbanització de Riumar, a Deltebre, amb l'objectiu d'ampliar més endavant la metodologia fins a cobrir el 70% dels camps de cultiu d'arròs de la zona.
Aquesta actuació s'emmarca dins l'Estratègia Delta, desenvolupada per la Generalitat, a fi de revertir la subsidència, la regressió i la pèrdua d'hàbitats del Delta. Aquesta prova pilot compta amb la participació de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, i és bàsica per assegurar la productivitat dels arrossars davant la pujada progressiva del nivell del mar. Les previsions apunten que l'any 2100 el nivell del mar en aquesta zona s'haurà incrementat 80 centímetres, fet que suposa que el 70% dels camps d'arròs actuals es trobaran per sota del nivell del mar.
En el marc de la prova pilot, s'instal·laran una sèrie de tubs de drenatge que se situaran entre 1,3 i 1,5 metres de profunditat. Aquests tubs es comunicaran amb un col·lector que, alhora, està connectat a un pou de bombament, que podrà funcionar les 24 hores del dia i des d'on s'extraurà l'aigua que va al desguàs.
Així mateix, s'estudiarà quins períodes seran els òptims per al funcionament del sistema de bombament i s'adequarà a les diferents zones del Delta.