Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Quan la pesca es converteix en una oportunitat mediambiental i gastronòmica

La pesca de cranc blau i llagostí cafè, dues espècies invasores, ha generat un benefici comercial i gastronòmic alhora que ha permès controlar-ne l'expansió

Un guisat de cranc blau i cargols

Un guisat de cranc blau i cargols Enrique Marco

La presència d'espècies invasores genera un problema mediambiental, ja que posa en perill l'equilibri dels ecosistemes. Per això, és important prendre mesures al més aviat possible per controlar-ne l'expansió.

Llotja de Sant Carles de la Ràpita

A les Terres de l'Ebre, la presència de cranc blau i de llagostí cafè ha anat creixent els darrers anys i, gràcies a la feina dels pescadors professionals del territori, s'ha aconseguit controlar la població d'aquestes espècies; al mateix temps, ha generat una oportunitat comercial, ja que s'ha pogut aprofitar el valor gastronòmic que aporten.

El cas del cranc blau

Per exemple, de cranc blau, que es va detectar per primera vegada el 2016, ja se n'han capturat més de dos milions d'exemplars. La seva irrupció va posar en alerta l'administració pesquera i mediambiental catalanes, que des del primer moment van apostar per la inducció d'una pesca professional intensiva i dirigida.

Els resultats d'aquest gran esforç pesquer han estat sorprenents: en només quatre anys, fins al gener del 2020, s'havien comercialitzat a través de les llotges pesqueres catalanes 580.094 kg de cranc blau, fet que suposa uns 2,2 milions d'exemplars i uns beneficis per al sector pesquer de més d'1,5 milions d'euros.

Cranc blau

De fet, a diferència d'altres espècies foranes –com el musclo zebrat o el cargol poma–, el cranc blau (Callinectes sapidus), procedent de la costa est americana, s'està convertint en un producte gastronòmic valuós de la cuina del delta de l'Ebre. Es comercialitza principalment a les llotges pesqueres de Sant Carles de la Ràpita, Deltebre i l'Ampolla, i també de Palamós, i el seu consum s'està estenent per tot el territori.

El nouvingut

Aquest 2024 s'ha confirmat la presència del llagostí cafè, procedent de la costa est de Mèxic i dels Estats Units, a les Terres de l'Ebre. La seva primera presència al mar Mediterrani data de l'any 2009, al sud de Turquia, i, des de llavors, no ha deixat d'estendre's per tot el Mediterrani. 

llagosti caf mitj

Com que té una elevada capacitat de proliferació i dispersió, la presència d'aquest nou llagostí podria suposar un risc per al llagostí autòcton, comercialment, més rellevant. Tot i així, el llagostí cafè representa ja un recurs addicional per a la pesca mediterrània, encara que només a escala local. Per exemple, es pesca en grans quantitats amb xarxes d'arrossegament de fons i tresmalls a Turquia i Itàlia, on es ven a un preu elevat per la seva qualitat gastronòmica.

L'exemple del cranc blau, doncs, sembla que permetrà controlar la proliferació del llagostí cafè i convertir un trencaclosques mediambiental en una oportunitat comercial i gastronòmica per a les llotges i els restaurants catalans.

Franja Logos Gene suport

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: