Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia
Preguntes (im)pertinents

Com ho podem fer, per comprar cireres bones de debò?

Tot el que hem de saber d'aquesta fruita estiuenca i el que hem de tenir en compte a l'hora de triar-les i conservar-les per gaudir-ne de la millor manera

L'hora de triar bones cireres

L'hora de triar bones cireres Julio César Pérez

Si us parlo d'una criatura de carn ferma i sucosa atrapada dins d'un vestit magenta llampant i lluent de reflexos metal·litzats, amb tendència a deixar un rastre de mans tacades de color vermell per allà on passa, no sabreu si estic parlant d'IronMan o de cireres.

Al juny, aquestes cosines de les prunes, dels préssecs, dels albercocs i de les ametlles, criatures totes elles que amaguen un cor prenyat de cianur tan tòxic com el de l'heroi de Marvel, arriben al mercat i s'ofereixen impúdiques com una renglera de natges vestides amb malles de licra tibants. 

De les cireres totes soles ja n'hi ha prop de 900 varietats, i són la banda més dolça de la família Prunus. Les guindes són les cosines rarotes, el típic parent agre i aspre que té tirada cap al món dels licors i els aiguardents. Amb elles s'elaboren el sherry anglès, el guignolet d'Anjou, la ratafia de Provença, el marrasquino italià i el kirsch alsacià.

La cruixalenca –o picota– és una cirera pròpia d'Extremadura, més menuda que les altres, de color granatós intens i amb un gust més dolç. Té poca polpa i, com que és una varietat tardana, es pot collir sense la tija que la uneix a l'arbre, perquè amb el temps extra que ha passat a la branca el foradet que li fa de melic ha pogut cicatritzar i l'arrencada no provoca una ferida en la fruita. Si voleu comprar cruixalenques, fixeu-vos bé que el foradet de la cirera sigui ben sec i tancat.

Les cireres són les úniques fruites de pinyol no climatèriques, és a dir, que no continuen madurant després de collir-les. S'han d'agafar madures i per això són éssers fràgils. Guardeu-les a la nevera, no els arrenqueu el tronquet i no les renteu fins just abans de consumir-les: són molt sensibles a la humitat.

La millor manera de comprar una bona cirera és fixar-se, més enllà del color –que sovint no indica maduresa ni dolçor, sinó que és cosa de la varietat–, que tingui la tija ben subjecta i que no tingui la pela arrugada ni esquinçada. Recordeu allò que va dir IronMan: "El vestit i jo som u".

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 281

TOT EL SABOR DE L'ESTIU!

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Maria Solivellas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: