Tenim la sort de viure en un país amb una de les millors esperances de vida del món i, en bona part, és gràcies a l’alimentació mediterrània, que ens permet afrontar els reptes nutricionals amb una posició més favorable que altres països.
Som una espècie que cuina i això ens ha fet diferents. La ciència no hi havia donat importància per masclisme, però l’evidència és tan gran que alguns fisiòlegs comencen a dir que som animals cucinívors.
Cuinar és aplicar coneixement a les coses abans de menjar-nos-les. De desenvolupar aquest coneixement i de fer-lo servir per cuidar les persones se n’han ocupat, sobretot, les dones. I així —amb la pagesia i la pesca— van desenvolupar sistemes alimentaris sans, sostenibles i bons. La dieta mediterrània n’és el millor exemple.
Obesitat, un problema de salut pública
Però aquesta feina tan important no l’hem reconeguda mai. A conseqüència d’això, l’obesitat és un dels problemes principals de salut pública que tenim avui, perquè ja sabem que la mala alimentació està totalment relacionada amb l’evolució de les principals malalties no transmissibles. Fins i tot en el pronòstic de les transmissibles, com ens ha ensenyat la covid.
La cosa està fotuda, sí. Mig món desnodrit i l’altre mig patint diabetis, hipertensió, hipercolesterolèmia, càncer... La bona notícia és que vivim en un dels millors llocs per contribuir a arreglar-ho. De fet, segons les dades que relacionen esperança de vida i despesa sanitària, som líders. Si Espanya torna a encapçalar el darrer informe Bloomberg’s Global Health Index, el del 2020, és, sobretot, pel nostre miraculós sistema de salut i pel que mengem.
Pioners en investigació
Segurament per això, la Fundació Alícia, pionera a investigar la cuina amb rigor científic i nutricional, va néixer aquí i, durant els seus gairebé vint anys d’existència, ha desenvolupat solucions per gestionar l’alimentació del dia a dia en les diferents situacions de la vida, ajudant a prevenir, curar i tenir cura de més de quaranta malalties concretes i entenent que els qui les pateixen no són malalts, sinó persones.
Som els millors perquè hem cocreat les estratègies amb els usuaris i també amb els centres de recerca i els hospitals de referència. Concretament, amb un dels millors del món, l’Hospital Clínic de Barcelona, amb el qual col·laborem des de fa anys, obrim ara el curs on-line Medicina Culinària AliClínic, adreçat a formar el personal sanitari per ajudar-lo a gestionar millor la seva alimentació i aconsellar més bé els pacients.
La medicina culinària basada en el treball transdisciplinari de dietistes-nutricionistes, cuineres, tecnòlogues, antropòlogues i metgesses és el futur, per allò que el menjar sigui el teu aliment, i el teu aliment, la teva medicina.