Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia
Sopa de Lletres

Les persones que fem el menjar per a les persones, el Manifest per a una alimentació sostenible

Article publicat al número 255 de la revista CUINA (desembre 2021)

Manifest

Manifest Mar Guixé

A la Fundació Alícia som més de fets que de proclames, tot i saber que l’entorn comunicacional d’avui en dia prioritza els titulars i menysté la substància. Malgrat això, sigui per prudència o pel rigor que intentem aplicar a la feina, preferim primer fer, després validar i després explicar-ho. Per això, quan Pep Palau ens va proposar redactar un manifest per presentar-lo en el marc del Gastronomic Forum Barcelona, coincidint amb la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible de la Ciutat, ens va costar d’acceptar. 

Al final, van convèncer-nos que Alícia era qui millor podia encarregar-se’n, garantint respecte absolut pel que acabéssim proposant, i ens vam posar a treballar buscant el que hi havia fet. Per lògica, per ètica, per vergonya torera, per sostenibilitat i per economia, en el millor sentit de l’expressió, el que està fet no s’ha de tornar a fer. Serveix, això sí, per aprendre i per recollir-ne el millor. Així és com avança el coneixement. 

Desenvolupament sostenible

No podíem fer un manifest només de xefs adscrivint-se als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, perquè ja existeix, però també perquè volíem que el compromís, que només tindria transcendència si el feia seu tothom, representés la totalitat d’agents del sistema alimentari. Per això vam partir del concepte les persones que fem el menjar per a les persones, i en un sentit que explícitament inclou no només la producció i la transformació alimentària, sinó també la logística, el comerç, l’acollida, l’acompanyament, la recerca, l’ensenyament, el periodisme i l’Administració. I per això es va llegir i signar solemnement per primer cop amb il·lustres representants d’aquests àmbits. 

Sobretot, volem reivindicar l’encara menystingut protagonisme de les dones en aquesta tasca vital per a la humanitat. També, fer entendre que necessitem tenir gent a prop treballant dignament en totes les baules de la cadena alimentària, i que encara cal que, poc o molt, cuinem a casa per ser feliços, estar sans i no acabar de carregar-nos el món. 

Manifest universal

Tot i que al prefaci s’expliqui que s’ha proposat des de Catalunya, el manifest està pensat expressament per avenir-se a qualsevol sistema alimentari del món sense haver-ne de canviar ni una coma, perquè es pugui signar de manera universal. Conseqüentment, ja s’hi han adscrit gent i institucions importants, tant d’aquí, com de fora. 

S’hauran d’aprofitar més ocasions i actes per continuar-lo impulsant, perquè només aconseguirem que aquesta feinada tingui sentit transformador quan totes les persones que d’alguna manera ens responsabilitzem del menjar de les persones de cada llar, cada lloc, cada entorn, cada cultura alimentària el llegim, el signem i actuem en conseqüència. Us convido a fer-ho al web alicia.cat.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: