El Vendrell és una de les localitats on se celebra la Ruta del Xató, i, com a tal, té la seva pròpia recepta i la seva forma de fer el xató. A més, diversos restaurants de la zona que participen a la ruta incorporaran a les seves cartes i menús plats i tapes fets amb xató.
Recepta
Primer s’agafa un morter, s’hi posa sal i es van trinxant primer les ametlles i després les avellanes fins aconseguir una pasta ben fina. Tot seguit, la ceba, la nyora (prèviament escalada i sense pell), el bitxo (optatiu), el pebre vermell, una mica de pebre negre i el pa fregit. Finalment, els alls, els tomacons, l’oli i el vinagre. Quan s’ha acabat la salsa, es barreja amb l’escarola, que ha d’estar ben neta i escorreguda. Es deixa reposar unes hores i quan s’ha de servir el plat es decora amb el bacallà esqueixat, la tonyina, els filets d’anxova i les olives arbequines. Es pot acompanyar de truites de carxofes, fesols o de botifarra negra.
Ingredients de la salsa
- 100 g d’ametlles
- 80 g d’avellanes
- 1 peça de nyora escaldada
- 1/2 peça de bitxo (optatiu)
- 1 llesca de pa fregit
- 1/2 peça de ceba escalivada
- 1/2 peça de cabeça d’alls escalivada
- 3 peces de tomacons escalivats
- Oli Sal
- Vinagre
- Pebre vermell
- Pebre vermell dolç
Ingredients del xató
- 2 peces d’escarola
- 120 g de bacallà
- 120 g de tonyina
- 4 filets d’anxova
- 80 g d’olives arbequines