Què cuinar La Vanguardia

6 consells per triar el millor meló del mercat

Us donem els secrets per triomfar amb aquesta fruita tant estiuenca

POL LEIVA

23/08/2017

El meló és una de les fruites amb major contingut d’aigua, gairebé un 90%. Per això resulta ideal per als mesos d’estiu: ens refresca, ens hidrata i, a més, ens aporta molt poques calories i sucres. Els millors mesos per consumir-lo són de juny a octubre, que és quan el trobem amb totes les seves propietats i l’època en la qual ens podem assegurar que és producte de proximitat.

01

Sis consells per triar-lo bé

  1. Mireu que tingui una pela sana, sense cops ni zones toves. Malfieu-vos de la punta tova. Potser és perquè molts l’han premut per verificar si estava madur.
  2. Ha de ser pesant, independentment del volum que tingui. Compareu-los i verifiqueu que no xipolleja quan el sacsegeu.
  3. Ha de ser ferm al tacte.
  4. És preferible que no tingui cap defecte o taca a l'exterior. Ara bé, el fet que tingui una petita taca no és símptoma que sigui dolent; és més, pot voler dir que el meló ha madurat a l aplanta i no a una càmara, ja que ens molts casos les petites taques surten a la part de la fruita que tocava a terra.
  5. Busqueu que tingui una aureola d’estries a la punta. En els allargats, és senyal que va madurar a la planta i, per tant, augmenten les probabilitats que sigui bo.
  6. Comproveu que el copoll és sec i està tallat. Un altre senyal que el meló ha madurat a la planta. Especialment important si no l’heu de consumir immediatament.
  7. Comproveu que el meló faci olor. Però relativitzant la dada, ja que els passats de madurs també en fan.
  8. El peduncle (la zona que enganxa la fruita a la planta) ha de fer olor de fresc.
02

Thinkstock

Si no surt bo...

  1. Si quan l'obriu us adoneu que encara està verd, podeu deixar-lo madurar en un lloc ben fresc intentant evitar la nevera. Si ho feu, procureu que no sigui just al costat del sistema de refrigeració, guardeu-lo ben tapat amb film o paper de plata per tal que no s’assequi i agafi altres olors.
  2. Una altre ús que li podeu donar és fer-ne sopa i acabar de donar-li el punt dolç afegint-hi sucre, mel o menta. No patiu, tothom es pot equivocar, i en el cas del meló és molt usual fer-ho.
03

Thinkstock

Com tallar-lo

  1. Abans d’obrir-lo, talleu els dos extrems i després feu talls transversals de punta a punta dels talls que heu fet
  2. Heu de treure les llavors de l’interior, sense treure la petita part de gelatina groguenca que queda entre els forats de les llavors: és una de les parts més dolces de la fruita.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Cuina.cat i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

20 oct - 19 nov

Ganxotapes de Tardor

Del 20 d'octubre al 19 de novembre s'organitza a Sant Feliu de Guíxols un concurs per triar la millor 'Ganxotapa'...

19 nov

Un tastet del Delta a MónNatura Delta de l'Ebre

Des de MónNatura Delta s’organitza una visita molt especial en la qual la gastronomia deltaica pren...

18-19 nov

Jornada del Calçot de Valls

Al novembre comença la temporada de les calçotades i, com no podia ser d’una altra manera,...

19 nov

Fira del Pa i la Xocolata

A Sant Gregori dediquen una fira al pa i la xocolata que, enguany, arriba a l’onzena edició, amb...

Portada Cuina 209

BOLETS PER AL·LUCINAR!

  • Capital volcànica
  • Una espurna que encén la nova cuina lleidatana

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Cuina.cat i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto