Què cuinar La Vanguardia

6 consells per triar el millor meló del mercat

Us donem els secrets per triomfar amb aquesta fruita tant estiuenca

POL LEIVA

23/08/2017

El meló és una de les fruites amb major contingut d’aigua, gairebé un 90%. Per això resulta ideal per als mesos d’estiu: ens refresca, ens hidrata i, a més, ens aporta molt poques calories i sucres. Els millors mesos per consumir-lo són de juny a octubre, que és quan el trobem amb totes les seves propietats i l’època en la qual ens podem assegurar que és producte de proximitat. Per tant, aquest estiu, meló. Però a l’hora de triar-lo podem tenir dificultats. Com diuen a ses Illes, 'es meló i es casament solen enganyar a sa gent'. Us donem les pautes per a triar el meló més bo i alguns secrets d’aquesta fruita.

01 El meló, una fruita molt refrescant.

El meló, una fruita molt refrescant.

Sis consells per triar-lo bé

Ara, amb l’estiu a sobre, una de les fruites que treu el seu màxim esplendor és el meló. Tot i així, sempre que en compreu aneu repetint interiorment... “a veure si aquest serà bo”. I és que triar un bon meló és molt difícil, ja que fins que no es tasta, no se’n sap el resultat. No, no tenim el truc infal·lible i definitiu per aprendre a triar els millors melons del mercat, però sí que us donem consells per tal que el vostre marge d’error es redueixi al màxim possible.

  1. Mireu que tingui una pela sana, sense cops ni zones toves. Malfieu-vos de la punta tova. Potser és perquè molts l’han premut per verificar si estava madur.
  2. Busqueu un meló que, pel volum que tingui, sigui pesant. Compareu-los i verifiqueu que no xipolleja quan el sacsegeu.
  3. Busqueu que tingui una aureola d’estries a la punta. En els allargats, és senyal que va madurar a la planta i, per tant, augmenten les probabilitats que sigui bo.
  4. Comproveu que el copoll és sec i està tallat. Un altre senyal que el meló ha madurat a la planta. Especialment important si no l’heu de consumir immediatament.
  5. Comproveu que el meló faci olor. Però relativitzant la dada, ja que els passats de madurs també en fan.
  6. Un cop a casa, guardeu-lo en un lloc fresc i ventilat, però no al frigorífic. Només es recomana tenir-lo a la nevera una o dues hores abans de servir-lo, per tenir-lo ben fresc.
02 Nena menjant meló

Nena menjant meló Thinkstock Thinkstock

No us torneu bojos

Els millors melons són aquells que són ben ferms al tacte i no tenen cap defecte o taca a l’exterior; ara bé, no cal que us convertiu en uns maníacs, si el vostre té una petita taca no és símptoma que sigui dolent, ja que ens molts casos les petites taques surten a la part de la fruita que tocava a terra i també és símptoma que ha madurat a la planta i no pas en una càmera. Un altre dels punts que hauríeu de tenir en compte és que el peduncle (la zona que enganxa la fruita a la planta) faci olor de fresc.

03 Sopa freda de síndria i meló amb iogurt

Sopa freda de síndria i meló amb iogurt

Si no surt bo

Us n’heu d’adonar abans d’obrir-lo, però si no és així, tranquils, el podeu deixar madurar en un lloc ben fresc intentant evitar la nevera. Si ho feu, procureu que no sigui just al costat del sistema de refrigeració, guardeu-lo ben tapat amb film o paper de plata per tal que no s’assequi i agafi altres olors. Una altre ús que li podeu donar és fer-ne sopa i acabar de donar-li el punt dolç afegint-hi sucre, mel o menta. No patiu, tothom es pot equivocar, i en el cas del meló és molt usual fer-ho.

04 El meló a la nevera

El meló a la nevera Thinkstock Thinkstock

A casa

Intenteu consumir la fruita a temperatura ambient, el fred excessiu la malmet i normalment la temperatura de la nevera oscil·la entre els 2 i els 4 ºC. Si ho voleu fer, feu-ho, però assegureu-vos que sigui la part on toca menys el fred. Penseu també que si el teniu en un lloc fresc però fora de la nevera ajudareu que maduració de la fruita sigui més ràpida.

05 Meló poc madur

Meló poc madur Thinkstock Thinkstock

Per consumir-lo

Abans que res, heu de mirar que el color de la fruita no sigui d’un verd excessivament viu, ja que això indica que encara no està madura. L’ideal és que el color de la pell sigui d’un color més apagat. Abans d’obrir-lo heu de tallar els dos extrems i després fer talls transversals de punta a punta dels talls que heu fet. Les llavors de l’interior s’han de treure per raons òbvies; tot i així, aquella petita part de gelatina groguenca que queda entre els forats de les llavors no l’acabeu de treure, és una de les parts més dolces de la fruita.

06 Carpaccio de meló amb vinagreta de mel i pernil d'’ànec

Carpaccio de meló amb vinagreta de mel i pernil d'’ànec

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

27 set

Ruta del Llonguet a Palma

Cada dimecres, fins al 25 d’octubre, 36 establiments de Palma ens ofereixen el llonguet, un panet tradicional...

30 set

Mercat de la Terra de Slow Food

Aquest mes de setembre torna el Mercat de la Terra de Slow Food, que s’ha consolidat com un espai de trobada...

30 set

10 anys del cicle A Taula!

L’any 2007 naixia al Poble-sec el projecte de divulgació gastronòmica A taula! Cicle de cultura...

01-30 set

La Cuina del Cim i Tomba 2017

L’origen del cim i tomba es troba molt arrelat a la tradició marinera de la població de Tossa de...

Portada 206

ESMORZARS PER COMENÇAR BÉ EL DIA!

  • Tot el gust de Cambrils
  • Una taverna heterodoxa a la platja de Roses

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto