Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

El 'coliva' és un pastís dolç que agrada molt als nens i nenes, i també als més grans, a Romania. Tothom amb qui hem parlat en guarda un record entranyable. Els encanta! Ara bé, resulta si més no sorprenent que una menja tan llaminera sigui precisament la que se serveix durant els funerals... Efectivament, les cerimònies fúnebres pel ritu ortodox romanès conserven alguns detalls curiosos. D'entrada, els assistents a l'ofici fan un petó a la persona difunta per acomiadar-se'n i després presenten el condol als familiars. Durant el servei religiós, el sacerdot vessa unes gotes de vi i oli d'oliva sobre el finat abans de tancar el taüt, i torna a abocar una mica de vi i aigua per damunt de la tomba quan s'hi ha enterrat el fèretre. En acabat, família i amics es reuneixen per beure i menjar plegats, i allà se serveix el 'coliva' i tothom gaudiex. 

Si parlem de la mort és perquè l'Església ortodoxa romanesa consagra el diumenge següent al de Pentecosta a Tots Sants, reconeguts o no, màrtirs o no. Amb aquesta celebració, es clou un període litúrgic que comença per Pasqua i continua amb l'Ascensió i la Pentecosta, fins al diumenge de Tots Sants. 

Preparació

  1. Renteu nou vegades els grans de blat. Cada vegada que els renteu, heu de dir un parenostre i el nom del difunt o de la difunta per a qui es fa el pastís.
  2. Poseu l’aigua a bullir. Quan arrenqui el bull, poseu-hi els grans de blat i deixeu-los a foc lent fins que s’evapori la major part de l’aigua.
  3. Afegiu-hi el sucre i continueu-ho bullint fins que els grans de blat i el sucre formin una pasta espessa. Deixeu-ho refredar. 
  4. Afegiu a la pasta els sobres de sucre de vainilla, l’essència de rom i les nous tallades. Barregeu-ho amb una cullera de fusta.
  5. En una safata, poseu una capa llisa de farina de galeta i, a sobre, la pasta de blat i sucre. Alliseu-ho amb una espàtula.
  6. Empolseu-ho amb més farina de galeta i alliseu-ho. Feu-hi una creu amb les nous. Reserveu-ho a la nevera fins a l’endemà.   

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: