Què cuinar La Vanguardia

Macedònia, l’amanida de fruites

Redescobreix una de les postres més refrescants i saludables de la temporada d'estiu!

CUINA.CAT

10/07/2017

De possibilitats infinites, les amanides de fruita són unes postres on la imaginació té una funció clau. Admeten tants ingredients com grups nacionals hi havia en l’imperi d’Alexandre Magne, al qual deuen el nom: macedònia. Es tracta d’una de les postres més agradables, sobretot després d’un menjar copiós o gras, a l’estiu. Relativament lleugera, refrescant i bonica de colors, anima la taula i estimula els sentits. Un plat ben refrescant i dolç, ideal pels dies de calor.
 

Macedònia

Macedònia Thinkstock

Unes postres internacionals

Tot i semblar un plat senzill, cada país disposa de la seva pròpia versió de la macedònia. La cuina francesa clàssica reconeix sota el nom ‘macédoine de fruits’ fruita fresca tallada a daus amb xarop, salsa dolça o licor, però mai amb cítrics. A Itàlia, pot ser feta amb fruita fresca però també amb fruites seques o deshidratades, suc de llimona, licors o gelat. A casa nostra, solen ser fruites tant fresques com conservades en almívar, i sovint remullades amb vi dolç, vi ranci, garnatxa de l’Empordà, o moscatell, entre d’altres.  

Fruites

Fruites Thinkstock

Consells bàsics

  • És recomanable que les peces de fruita que seleccioneu estiguin madures, degut al seu sabor.
  • Podeu afegir-hi altres aliments amb un alt valor nutritiu, com poden ser els fruits secs.
  • Són unes postres que se serveixen fredes i, per tant, són molt refrescants i saludables. Abans de servir-la, deixeu reposar l’amanida de fruites a la nevera.
  • Quan aneu afegint els talls de les diferents fruites, aneu barrejant els ingredients.
  • Podeu endolcir-ho amb sucre, però també podeu utilitzar altres edulcorants.
  • Els talls de fruita es banyen en algun líquid que li acaba de donar el toc de sabor. Es sol utilitzar suc o licor (normalment conyac).  
Fruita

Fruita Thinkstock

Les fruites

Per fer una bona macedònia, sigui del país que sigui, l’important és seleccionar bones fruites, i no sempre repetir les mateixes. Avui us en portem quatre que faran que la vostra amanida de fruites sigui la millor!

  • Tomàquets d’arbre: de fora, els tomàquets d’arbre ho semblen ben bé, de tomàquets. Però de dins tenen un gust dolç i suau que ens fa pensar en el kiwi i el maracujà. Això sí, deixeu la pell de banda, que sol ser dura, rugosa i de gust amargant. Per a la macedònia, haureu de tallar la polpa a làmines, però si voleu menjar-vos la fruita sencera, el més habitual és anar-la buidant amb una cullereta.
  • Figues: a les macedònies d’agost els podeu incorporar aquest fruit, que apareix al mes de més calor. Trieu-les de prop de casa, us assegurem que les de la Mediterrània són les millors del món. A Catalunya, se’n cull la varietat coll de dama, d’Alguaire (Segrià).
  • Grosella: el bon temps ens porta aquestes perles que deixen anar un bàlsam d’allò més refrescant quan esclaten al nostre paladar. Si en fem suc, ens sadollarà la set amb eficàcia. I és que acumulen moltes virtuts com a ingredient de postres, ja que l’acidesa que les caracteritza les fa molt interessants per compensar la dolçor del plat. Se’n conreen al Regne Unit, Bèlgica, Holanda i Itàlia.
  • Mango: ens l’hem fet tan nostre que molts l’anomenen ‘el préssec dels tròpics’, però el mango té l’origen, segons sembla, al nord-est de l’Índia i al nord de Myanmar. A l’hora de triar-lo per a la macedònia, vigileu que tingui la pell flexible sense que s’aixafi fàcilment. Si és massa verd, un cop collit ja no madura bé. El que és més important, però, és que escolliu les peces que tinguin l’aroma més bona.
Macedònia d'estiu

Macedònia d'estiu

Receptes

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

20 set

Ruta del Llonguet a Palma

Cada dimecres, fins al 25 d’octubre, 36 establiments de Palma ens ofereixen el llonguet, un panet tradicional...

23 set

Cicle Enocultura't al Mas Comtal

És temps de verema a les vinyes catalanes i els pagesos van per feina. L’enologia forma part de la cultura...

23 set

Mercat de la Terra de Slow Food

Aquest mes de setembre torna el Mercat de la Terra de Slow Food, que s’ha consolidat com un espai de trobada...

23-24 set

Mercat de la Terra Slow Food

La xarxa de Mercats de la Terra, que impulsa el moviment 'Slow Food', ha posat en marxa un mercat al barri del...

Portada 206

ESMORZARS PER COMENÇAR BÉ EL DIA!

  • Tot el gust de Cambrils
  • Una taverna heterodoxa a la platja de Roses

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto