El xef català Aitor Zabala ha fet realitat un somni—i mai tan literalment. El seu restaurant homònim a West Hollywood, amb només set mesos de vida, ha estat reconegut amb tres estrelles Michelin, durant la cerimònia de la Guia Michelin de Califòrnia celebrada el 25 de juny a Sacramento.
La gesta no és només un reconeixement a la seva excel·lència culinària, sinó també un homenatge a una trajectòria de gairebé tres dècades dedicada a la cuina més innovadora. Va treballar a restaurants com Àbac o Alkimia, però va ser a elBulli on va descobrir una nova manera d'entendre la gastronomia. Al web del restaurant Somni confessa que no va comprendre mai la profunditat de la creativitat fins que vaig descobrir el 1997 el llibre: El Bulli: El sabor del Mediterráneo. "El Bulli i Ferran Adrià van encendre un somni dins meu, mostrant-me que la cuina podia ser una forma d’art. Aquest llibre, molt més que un recull de receptes, revelava l’essència de la cuina mediterrània i em va inspirar a explorar el meu potencial creatiu", hi explica.
Un bullinià a Califòrnia
Després de marxar als Estats Units, on va treballat durant anys com a director creatiu de ThinkFood, el grup de José Andrés, Zabala ha culminat el seu projecte més personal, el restaurant Somni, en una segona etapa i ubicació. El primer Somni va obrir el 2018 a Beverly Hills, assolint un èxit meteòric. L’any següent, aquest restaurant d'una sola taula per a deu comensals, ja havia aconseguit dues estrelles Michelin. La pandèmia va aturar el somni de Zabala i va haver de tancar. Al llarg d’aquests tres darrers anys intensos, el xef i el seu equip han fet un viatge d’introspecció, recerca, anàlisi i experimentació creativa. Aquest laboratori de revisió constant els ha conduit a una visió renovada del Somni 2.0, ara a West Hollywood, a tocar de Santa Monica Avenue.
A la xarxa social X, Ferran Adrià l'ha felicitat per aquest "reconeixement extraordinari", que assegura és "un assoliment històric que molt pocs han aconseguit en la història de la guia, i que el converteix a més en el primer xef espanyol en aconseguir tres estrelles Michelin fora d'Espanya. Una fita que reflecteix la seva excelència, rigor i visió única de la gastronomia".