La Catxaruda presenta un projecte per recuperar la Cirera de Martorelles
Cireres
Els últims cirerers de la variant Martorelles es troben al bell mig del coll de Can Corbera, a Vallromanes, a uns 306 metres per sobre del nivell del mar i a l’entrada del Parc Natural de la Serralada Litoral. Es tracta d’un fruit amb una anomenada històrica. El seu nom la feia popular arreu del nostre país, però en especial al Vallès, el Maresme i Barcelona, on tradicionalment es podia comprar al mercat del Born.
Ja són pocs els arbres que queden d’aquesta varietat, i per aquest motiu, des de La Catxaruda, empresa del Vallès vinculada al moviment Slow Food, s’ha impulsat un projecte per conèixer més a fons aquesta varietat de cirerer i promoure’n, de nou, el cultiu.
És un tipus d’arbre cultivat en secà, que no demana reg i requereix una poda molt suau en format vas, la poda que reben aquesta mena de fruiters tradicionalment.
Tu també pots contribuir-hi
Per col·laborar en la iniciativa i en la recuperació d’aquesta espècie, La Catxaruda anima tothom qui hi vulgui participar a apadrinar un cirerer. S’ofereix la possibilitat de mantenir, durant un any, aquesta variant en regressió; d’aquesta manera, qui apadrini un arbre podrà escollir el cirerer i collir-ne els fruits, o bé indicar on vol rebre’ls. A més, podran identificar el seu arbre amb un cartell i el nom, o amb la frase que cadascú esculli.
Des de l’empresa especialitzada en horts ecològics recomanen apadrinar un arbre fruiter entre grups (família, amics, colles) o, fins i tot, mitjançant entitats (escoles, restaurants, associacions, etc.), ja que la producció d’aquesta espècie és elevada, perquè tenen entre 20 i 40 anys i produeixen una gran quantitat de fruits.
Preus d’apadrinament
1 cirerer, 58 €, entre 10 i 15 kg de cireres
2 cirerers, 117 €, entre 15 i 25 kg de cireres
3 cirerers, 168 €, entre 25 i 35 kg de cireres
4 cirerers, 204 €, entre 28 i 40 kg de cireres
La quantitat de cireres és aproximada, ja que depèn de la temporada i de la producció de cadascun dels arbres.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia