Els cellers volen donar a conèixer la diferència entre uns vins i uns altres segons la zona
Vi
El passat mes d’abril, el plenari de la DO Penedès va aprovar per unanimitat el mapa de subzones, que nodrirà de contingut els vins en funció del sòl i el clima. Per això, el mapa s’ha fet a partir d’un estudi de sòls que s’elabora des de fa 15 anys.
A partir d’aquest estudi, el plenari ha determinat que a la zona del Penedès hi ha 96 tipus de sòls diferents que han estat classificats pel clima, la inclinació i l’exposició solar, entre altres factors. Amb aquestes dades, s’han delimitat un total de set zones diferenciades, que són: Conca del riu Anoia, Valls del Bitlles Anoia, la Conca del riu Foix, Serra d’Ancosa, Massís del Garraf i Costers de l’Ordal, Marina del Garraf i Costers del Montmell.
El segon pas del projecte serà aprovar una normativa general i específica per a cada subzona, amb la col·laboració dels cellers implicats. Aquesta, però, és una qüestió que encara s’està debatent entre tots els actors implicats.
El vi segons el clima i el sòl
El mapa de les noves subzones de la DO Penedès té l’objectiu de continuar amb el projecte, proposat pel mateix Consell Regulador i per petició d’alguns cellers, de donar valor afegit i contingut a aquells vins que s’elaboren amb un raïm d’una zona concreta. Des del punt de vista dels productors, és important que els consumidors coneguin les diferències que existeixen en les diferents zones, ja que cadascuna produeix un vi amb un caràcter o un altre depenent del sòl i el clima del que provinguin. En definitiva, es tracta de posar en valor, no només la DO o els vins dels cellers, sinó també el terreny en què es cultiven les vinyes.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia