Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Aquesta nit… fem un Norai?

Penúltim àpat del cicle gastronòmic d’hivern del restaurant del Museu Marítim de Barcelona

soapr norai

soapr norai

I què va ser primer, el vi o la vinya? A Catalunya, la resposta correcta és el vi. Emmagatzemat en àmfores, els ibers que al segle VIII aC poblaven el litoral català van tastar el vi de mans dels fenicis. I la seixantena llarga de comensals que el dissabte 21 de gener vam sopar al Norai ens vam beure cinc vins de Bodegas Torres escollits per Lionel Vigneron, un dels enòlegs de l’empresa, i també vam fer un viatge ràpid per la història del vi amb Josep Morros, director del Vinseum de Vilafranca del Penedès. Així va ser la penúltima de les Nits Gastronòmiques del Norai, un cicle de sopars-xerrada que el Museu Marítim de Barcelona ja va posar en pràctica l’estiu passat i que ara, d’octubre a febrer, ha tornat a programar. Un cop al mes, a la Llotja de Sant Cristòfol, on hi ha el Norai, es fa un sopar especial. Amb la cuina marinera com a excusa, diversos especialistes del món de la gastronomia han estat convidats a explicar-ne aspectes que la lliguen al mar. I la cinquena nit, la cuina del peix i el vi pràcticament van omplir l’establiment.

Després de saber que la viticultura va néixer al Caucas cap a l’any 6000 aC; que la vinya es cultiva des del 8000 aC; que els grecs van portar-la a Catalunya i els romans la van estendre pel Mediterrani; que entre els segles XVI i XVII molts cultius de cereals es van substituir per la vinya al Principat; que Catalunya va abastir de vi Anglaterra i els Països Baixos durant el bloqueig comercial francès de Napoleó; que l’aiguardent tarragoní va conquerir Europa i Amèrica, i que els fatídics capítols de plagues del segle XIX van tornar a impulsar Catalunya davant de França, vam assaborir les croquetes assortides de l’aperitiu acompanyades d’una copa de Viña Sol. Tres paperines per a tres varietats: algues, bacallà i marisc. Un tast generós que anunciava un àpat abundant pensat i elaborat per Xavier Barrachina, xef del Norai, i el seu equip.

Tan bon punt el cambrer va deixar els plats damunt la taula, un cop de tòfona va pujar fins al nas. El caneló de bolets amarat del fong més preuat, fet amb pasta wonton i no amb pasta italiana, va inaugurar l’àpat amb el verdejo Verdeo. A continuació, un bacallà al pil-pil amb fesols de Santa Pau maridat amb Atrium Chardonnay. I per acabar, llobarro amb crosta de fruits secs i sopa infusionada amb pi verd que, sense imaginar-ho d’entrada, era un autèntic mar i muntanya. El peix nedant entre alzines, pins i arbustos al paladar. Aquí, la potència del bosc necessitava una beguda a l’altura, per això Lionel Vigneron va escollir un Atrium Merlot, un vi negre.

Una copeta de Moscatel Oro, en sintonia amb un brownie de xocolata blanca, nous de macadàmia i festucs, va posar el punt final a la vetllada. Un sopar-xerrada mariner, a la sala d’un dels recintes gòtics més emblemàtics d’Europa, que el proper 11 de febrer torna a citar els interessats en la gastronomia a través de l’oïda i el paladar. Les verdures del mar seran les protagonistes de l’àpat, amb les explicacions d’Antonio Muiños, propietari de Porto-Muiños, i el xef Albert Raurich, propietari del restaurant Dos Palillos.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 291

ELS PLATS DEL TEU ESTIU

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Els Subirós

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: