Aquest mes d'octubre se celebren a Òdena les Primeres Jornades Gastronòmiques de la Vinyala, una varietat de cargol profundament arrelada a l'Anoia i part de la tradició culinària de la comarca. Les jornades, organitzades per l'Ajuntament d'Òdena i Òdena Comerç i Restauració, i amb el suport del Consell Comarcal i la Diputació de Barcelona, volen ser una oportunitat per donar a conèixer al turisme de proximitat la cultura, els paisatges i la cuina d'una comarca famosa pel seu lligam amb la vinya.
En aquestes jornades, que tindran lloc durant tot el mes d'octubre, hi participaran sis restaurants del municipi, el Restaurant Samuntà, el Bar Jordi, Il Nuovo Caffé, el Restaurant Carpi, el Restaurant Scorpia i el Bar Fènix, premiat en l'última Fira de la Vinyala com el restaurant amb la millor tapa. Alguns dels plats típics de la zona que s'hi podran tastar durant aquest mes són els cargols a la llauna amb romesco i allioli, la cassola de vinyales picantones, cargols al pebre negre, cargols a la gormanda o cargols amb suc a l’estil de l’àvia ‒amb cansalada, costella, botifarra blanca i botifarra negra. Receptes variades, però amb el càrgol com a plat estrella, per fer venir aigua a la boca a tots els amants de la bona cuina catalana.