Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Barcelona també és vi

Una manera única de descobrir diverses comarques barcelonines es tastant-hi els vins que s'hi elaboren i participant en les activitats que hi organitzen els cellers

Activitat en família al Penedès

Activitat en família al Penedès Bali Carda, Enoturisme Penedès

Les comarques barcelonines també són terra de vins. En aquest territori, s’hi acumulen segles d’història vitivinícola que es mostren en una copa de vi i en uns paisatges que s’organitzen en quatre denominacions d’origen. 

La més gran és la DO Penedès, la més extensa de totes les denominacions de Catalunya. És a només 40 minuts de Barcelona i ocupa un territori on se sap que fa 2.700 anys ja s’hi feia vi. És la denominació d’origen amb més cellers del país i per això mateix també és la que ofereix una oferta enoturística més important: a més de visites a cellers i tastos de vins, s’hi organitzen nombroses activitats singulars. Algunes es recullen a Penedès 360, com les que combinen els vins amb rutes a peu, en bicicleta o en BTT. Si bé molta gent coneix el Penedès pels seus vins blancs de xarel·lo, el seus negres tenen cada vegada més prestigi.

La denominació d’origen que hi ha més a prop de la ciutat de Barcelona és la DO Alella, que, a més, és la més petita del país. La seva tradició és mil·lenària i els seus cellers, la majoria visitables, n’expliquen el passat esplendorós, el present intens i el futur esperançador. La pansa blanca n’és la varietat estendard, però no és l’únic atractiu que té. S’hi poden visitar el primer celler cooperatiu de Catalunya –Alella Vinícola– i el Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora, a Teià, que exhibeix les dues premses de raïm romanes reconstruïdes més grans d’Europa, a més de les restes d’un celler del segle I.

El pícnic entre vinyes és una de les activitats que proposa Albet i Noya

De la DO Pla de Bages a la DO Cava

Al Bages, enmig de la muntanya de Montserrat i de les serres de Castelltallat, Sant Llorenç del Munt i l’Obac i el massís del Montcau, s’hi estenen les vinyes de la DO Pla de Bages. Una de les singularitats d’aquesta DO són les nombroses barraques de vinya de pedra seca que s’hi conserven. A partir d’una ruta creada expressament, es poden visitar aquestes construccions que es feien servir per fer més fàcil el conreu de la vinya i la recol·lecció del raïm en unes visites en què també es poden tastar els vins de la zona, molts dels quals estan elaborats amb varietats locals recuperades, com la picapoll.

Les possibilitats a l’hora de recórrer l’entorn vitivinícola de les comarques de Barcelona no s’acaben aquí. Si bé comparteix territori amb altres denominacions, la DO Cava té el seu centre neuràlgic al Penedès. Alguns cellers proposen que els visitants hi elaborin el seu propi escumós posant-hi el suro, la placa i fins i tot una etiqueta personalitzada. Però val a dir que un passeig per les caves subterrànies centenàries on reposen milers d’ampolles ja és, en si mateix, tot un espectacle. 

Vinyes del Penedès

Aquest dissabte, 19 de novembre, els paisatges de les vinyes de les comarques de Barcelona seran presents al Mercat Arrels a l’estand de 'Barcelona és molt més', i podreu assistir a la xerrada que la sommelier i comunicadora Meritxell Falgueras dedicarà a aquest patrimoni cultural i gastronòmic.

Trobareu més informació sobre els vins i les rutes enoturístiques de les comarques barcelonines al web de Barcelonaésmoltmés.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: