Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Els cargols guanyen el 5è Concurs El Plat Favorit dels Catalans

S'han imposat als altres onze participants en una llista de 12 tapes, aperitius, platets i esmorzars de forquilla que representen la cuina dels nostres bars en una edició que ens anima a anar de tapes.

La cinquena edició del concurs per triar el Plat Favorit dels Catalans ja té guanyador. En aquesta ocasió, han estat els cargols, un plat amb un marcat accent lleidatà, que s'han imposat en la gran final a les croquetes. Amb més de 35.000 vots emesos per votació popular durant tot el concurs, queda clar que la nostra gastronomia és la gran triomfadora, tant per l'èxit de participació com per la implicació dels grans xefs del nostre país, que, un any més, han donat suport a la iniciativa de la revista CUINA, i per l'aposta pel producte de proximitat com a element clau per oferir una bona tapa. Especialment, en un any en què la pandèmia de la covid-19 està provocant problemes en el sector de la restauració a casa nostra.

El guanyador s'ha donat a conèixer aquest dijous a la tarda a través d'un Instagram Live des de la seu del Mercat d'Autors d'Ametller Origen a Barcelona. Abans d'anunciar la tapa guanyadora, el director del CUINA, Josep Sucarrats, ha afirmat que "aquest any, i més enllà del plat guanyador, el Plat Favorit ha sigut més festiu que mai, perquè els dotze plats que competien formen part d'aquesta vida que enyorem, la de les trobades sense pressa als bars i restaurants amb amics i familiars. Hauríem volgut viure-ho així durant el concurs, però les restriccions a causa de la pandèmia ho han impedit. Però d'aquesta manera hem volgut acompanyar el sector i recordar que tenim moltes ganes de tornar a entaular-nos a casa seva tan aviat com sigui possible". Sucarrats també ha destacat que els dos plats que han arribat a la final són plats que formen part del nostre receptari, tot i que "si bé les croquetes són universals, els cargols, amb permís dels francesos, són molt catalans".

Un plat de cargols, una tapa guanyadora

El concurs ha permès als participants triar el seu plat preferit entre dotze tapes, aperitius, platets i esmorzars de forquilla que vam seleccionar com a representants de la cuina dels nostres bars. Cada plat participant, a més, estava apadrinat per un xef de reconegut prestigi del nostre país, com Carme Ruscalleda, Joan Roca, Carles Gaig, Artur Martínez o Marc Gascons. En el cas dels finalistes, els cargols a la gormanda estaven apadrinats per Joel Castanyé, del restaurant La Boscana de Bellvís, i les croquetes ho estaven pel xef Nandu Jubany, de Can Jubany, a Calldetenes. Jubany, que ha explicat que fan uns sis milions de croquetes a l'any, creu que "hem posicionat la croqueta entre el públic que busca un producte per a un dia especial, les fem de qualitat i penso que hem dignificat les croquetes". De la seva part, Castanyé s'ha mostrat "molt content" perquè els cargols, un producte emblemàtic de les Terres de Lleida, ha aconseguit el podi com a Plat Favorit dels Catalans.

Anem de tapes!

Tots els plats participants són receptes que tothom ha tastat alguna vegada i que formen part del nostre imaginari col·lectiu, per fer boca, com a aperitiu o per als àpats mes informals, que, com ha explicat Josep Sucarrats, hem volgut que es puguin fer amb productes de proximitat. És per això que, aquest any, el lema del concurs era 'Anem de tapes!', un lema que volem mantenir viu amb l'organització d'una ruta de tapes per diferents bars i restaurants de Catalunya que el director del CUINA s'ha compromès a celebrar quan la situació sociosanitària ho permeti, cap a finals d'aquest hivern o a la primavera de 2021. És previst que una quarantena d'establiments participin en la iniciativa oferint algunes de les tapes participants al Plat Favorit dels Catalans, amb una copa de cervesa Estrella Damm. Perquè volem reivindicar que les tapes formen part del nostre ADN gastronòmic i perquè els establiments són més que bars i restaurants: són llocs de trobada, espais de grans celebracions que sempre treballen per donar-nos bon menjar amb els millors productes del mercat.

DSC02214 web

Participants i patrocinadors

El Plat Favorit dels Catalans compta amb el suport i la col·laboració de Catalunya Ràdio, Estrella Damm, Ametller Origen i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya.

Totes les persones que han votat per escollir el Plat Favorit dels Catalans 2020 han optat a guanyar un dels premis que se sortejaven enguany: diversos lots de productes de temporada d'Ametller Origen i un paquet de regal Fire Sleep Fire per a dues persones que consisteix en una nit a l'hotel W de Barcelona i un sopar al restaurant FIRE. Durant l'acte de proclamació dels cargols com a tapa preferida del concurs, s'han donat a conèixer els guanyadors dels dos últims premis del certamen. Àngels Villaró s'ha endut un lot de productes de temporada Ametller Origen i Julio San Agustín és l'afortunat guanyador del paquet de regal Fire Sleep Fire.

WhatsApp Image 2020 11 26 at 18.48.20

L'edició 2020 del concurs El Plat Favorit dels Catalans tenia els candidats següents:

  • Cargols a la gormanda (Joel Castanyé)

  • Croquetes de pollastre (Nandu Jubany)

  • Peus de porc (Marc Ribas)

  • Mandonguilles amb sípia (Carles Gaig)

  • Patates braves (Raül Balam)

  • Bacallà amb samfaina (Carme Ruscalleda)

  • Ous estrellats (Artur Martínez)

  • Sardines en escabetx (Quim Casellas)

  • Capipota (Marc Gascons)

  • Ensalada russa (Oriol Castro i Eduard Xatruch)

  • Cigrons amb suc (Fina Puigdevall)

  • Calamars a la romana (Joan Roca)

Després de la proclamació dels cargols com a Plat Favorit dels Catalans 2020, la recepta s'uneix als guanyadors de les edicions anteriors del concurs: l'escudella i carn d'olla (2016), el pollastre i capó del Prat (2017), la coradella de Molins de Rei (2018) i el 'cebiche' (2019).

 

 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: