Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Castanyada amb menys panellets

Les vendes dels dolços de Tots Sants disminueixen fins a un 20% en algunes comarques

panellets diversos

panellets diversos

La crisi i el cost del producte són els principals enemics dels panellets. Aquests dolços, que servien per donar sortida als excedents de fruits secs, van de baixa a les pastisseries des de fa dos anys. És cert que mai no han estat econòmics, però darrerament el preu de l’ametlla ha crescut un 20%, el dels pinyons, un 40%, i cal sumar-hi la pujada de l’IVA. Per tot plegat el consum fora de casa disminueix, però pastissers i forners de Catalunya continuen trencant-se les banyes per oferir-ne i de qualitat, per contrarestar l’existència de panellets de producció industrial.

El Gremi de Pastissers de Barcelona ha calculat que enguany es consumiran uns 850.000 kg de panellets arreu del Principat, una xifra similar a la de l’any passat. L’excepció l’assenyalen els professionals del Gremi d’Artesans Pastissers de Tarragona, que consideren que les vendes cauran un 20%. El preu de venda al públic tampoc els posa les coses fàcils: les dues organitzacions de professionals indiquen que el quilo de panellets surt per entre 40 i 45 € per als dolços de pinyons, i entre 30 i 35 € per a la resta.

El preu de pastisseries i fleques pot fer enrere més d’un comprador, però aquests establiments poden garantir que els panellets són fets de massapà i no incorporen patata. No totes les pastisseries i forns s’han compromès a fer el panellet ETG (especialitat tradicional garantida), però tots els establiments que ofereixen el dolç amb aquest distintiu de qualitat els elaboren de manera artesana i sense trampes: res de fècula ni poma ni conservants ni colorants artificials; només ametlla, sucre i ous.

Si voleu tastar-ne de bons i certificats, podeu trobar-ne a la pastisseria Poy de Reus, a la barcelonina Lis, a Monrabà de Lleida o al forn Marull de Parlavà, entre molts altres establiments. Hi ha pastisseries que en venen tot l’any, com a reclam turístic, com La Colmena barcelonina, Surroca de Castelló d’Empúries o la mateixa Poy.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: