Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Centenars de persones s'acomiaden de Xavier Gramona Sandé

Aquest dilluns s'ha fet l'acte d'homenatge pel vicepresident del celler Gramona, que va morir el 4 d'agost als 64 anys

Xavier Gramona

Xavier Gramona

El tanatori de Sant Gervasi de Barcelona s’ha omplert de gom a gom per acomiadar Xavier Gramona. El passat divendres, després d’un fatídic accident a les caves, va morir als 64 anys i va deixar consternat tot el sector del vi.

Cinquena generació del celler Gramona, va ser un gran defensor dels escumosos de llargues criances i un dels seus principals impulsors arreu del món. Es va incorporar tard a l’empresa familiar i juntament amb el seu cosí, l’enòleg, Jaume Gramona van fer tàndem fins al dia de la seva mort. En els últims temps, els dos cosins havien començat a passar el relleu al seus fills, Leo Gramona i Roc Gramona, respectivament. 

Ha estat precisament Jaume Gramona l’encarregat de dirigir les primeres paraules als assistents a l’acte, que s’ha vestit de música i fins i tot d’algun ball. Jaume Gramona, en un discurs molt emotiu, ha recordat el seu cosí, les desavinences de l’inici –Xavier Gramona es va incorporar més tard al negoci familiar– que a poc a poc es van anar polint fins al punt de treballar molt units. En el seu parlament, visiblement afectat, també hi ha posat moments distesos en els quals amb un somriure recordava el grau d’exigència del seu cosí finat o també la seva capacitat per fer arribar les bombolles de Gramona arreu: “si havia de dir que érem germans, jo ho deia, ell sempre ho aprofitava tot”. 

També ha dirigit unes breus paraules la seva vídua, just abans de fer un petit ball amb alguns dels membres de la família. I finalment ha estat el torn dels fills. Leo Gramona és qui està seguint l’estela del pare a l’empresa familiar i n’ha volgut destacar la plenitud en què es trobava just en aquest moment. “Ho tenia tot lligat, nosaltres, l’empresa, i sense cap dubte estava vivint el seu millor moment”.

Xavier Gramona també va tenir un paper destacat en l’escissió de la DO Cava que van protagonitzar els sis cellers que van crear la marca col·lectiva Corpinnat. De fet, juntament amb Ton Mata de Recaredo, en va ser el president. Representants dels cellers Corpinnat, cavistes del Penedès, restauradors, distribuïdors, el president de la DO Cava –Javier Pagès– o el sommelier Ferran Centelles són algunes de les personalitats destacades que han assistit a aquest comiat amb esperit festiu. 

El sector vitivinícola català ha quedat en xoc davant aquesta mort prematura i les mostres de condol han omplert les xarxes socials. Fins i tot el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la directora de l’Incavi, Alba Balcells, han recordat la figura de Xavier Gramona. 

“Inspirador, visionari i incansable somiador” són algunes de les qualitats que han destacat del vicepresident de Gramona, que ha deixat empremta al món vitivinícola del Penedès i de Catalunya.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: