Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Cicle 'Cuina i Guerra Civil' al Poble-sec

El Centre Cívic El Sortidor organitza diversos actes al voltant de la guerra i la cuina

Menjador Paralel GC

Menjador Paralel GC

El mes de juliol de 1936 va esclatar un dels conflictes bèl·lics més importants de la història recent. Enguany, des del Centre Cívic El Sortidor commemoren els 80 anys de l’inici de la Guerra Civil Espanyola recordant les estratègies de supervivència de la població que més va patir la guerra.

Una guerra que va canviar el dia a dia de la població de Barcelona i també del Poble-sec, on els bombardejos van provocar la por i l’escassetat va generar incertesa i fam, una realitat que es va intentar pal·liar amb enginy i solidaritat, entre altres estratègies.

Les dificultats de producció i d’aprovisionament de menjar, sobretot a les grans ciutats com Barcelona, es van veure agreujades. Una de les respostes donades per la població va ser el treball cooperatiu i, en concret, la ràpida organització de menjadors populars que van fer possible l’alimentació diària de moltes famílies. En el cas del Poble-sec, n’hi havia un de gran situat a l’avinguda del Paral·lel (entre el carrer d’Aldana i la ronda de Sant Pau), i un altre de més petit al carrer de Blai, 65.

A les llars, proveir-se d’aliments passava per bescanviar productes de tot tipus, criar aus a casa i fer grans caminades als camps de conreu, activitats que molt sovint feien les dones. Elles eren les que, a més, inventaven receptes per treure el màxim profit dels aliments disponibles.

Amb la finalitat de rescatar de l’oblit la realitat que els nostres avis i àvies i els nostres pares i mares van viure per aconseguir alimentar-se durant aquests temps d’escassetat, el Centre Cívic El Sortidor proposa un cicle d’activitats commemoratives.
  • Recull de receptes d'aprofitament. Pregunteu als vostres avis i àvies quines receptes van inventar i quins aliments feien servir a la cuina en temps de guerra i de postguerra. Si porteu la recepta al Centre Cívic El Sortidor fins al 15 d’octubre, faran un receptari de cuina d’aprofitament i triaran algunes receptes per fer un taller de cuina.
  • Exposició 'Guerra i fam a Catalunya. Memòria i estratègies de supervivència (1936-1959)'. Del 7 al 27 d’octubre, l'exposició mostrarà la vida quotidiana mitjançant documents i fotografies que apropen el visitant al dia a dia de la fam en temps de guerra i postguerra.
  • Itinerari 'Guerra i fam al Poble-sec'. Dissabte, 8 d’octubre, d’11 a 13 h, a càrrec de Susana Azcoita, de Bcn Food Tours. Es tracta d'una ruta guiada pels llocs emblemàtics del barri del Poble-sec. Parlaran dels inicis del barri i de la seva història, visitareu el refugi antiaeri 307 i recordareu el temps de la fam durant la Guerra Civil i la postguerra. També passejareu per conèixer diferents espais històrics vinculats a la guerra. El punt de trobada s'anunciarà un cop tancat el grup.
  • Cuina en temps de guerra. Dimarts, 25 d’octubre, de 18.30 a 21.30 h, a càrrec de Pepe Petrus. En aquest taller us apropareu a la cuina d’aprofitament de les nostres àvies. Preparareu algunes de les receptes que s’hagin aportat i compartireu els records i les vivències que ens han explicat aquelles persones que van viure la Guerra Civil i la postguerra.

Per a més informació:

Centre Cívic El Sortidor.
Plaça del Sortidor, 12. Barcelona.
Tel. 93 443 43 11

Inscripcions presencials de dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 21 h, a https://elsortidor.inscripcionscc.com/ccivic/

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: