Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Coca de Sant Joan, el dolç de la revetlla

Flequers i pastissers ens ofereixen nombroses variacions per endolcir la nit màgica

Coca de Sant Joan

Coca de Sant Joan

Després de les mones i els bunyols, els pastissers i flequers catalans fan ara hores extra per tenir-ho tot a punt pel 23 de juny. Coques de brioix amb fruites i pinyons, de xocolata, de crema, de llardons o bé de pasta de full entren i surten dels obradors. Molts ciutadans ja rumien davant de quin forn o pastisseria faran cua esperant el seu trofeu, que tradicionalment tenia forma rodona, fent referència al Sol en el solstici d’estiu.

Enguany, el Gremi de Pastisseria de Barcelona calcula que arreu de Catalunya es vendran aproximadament 1.600.000 coques. Aquestes xifres assenyalen un manteniment de les vendes, tot i que preveuen que els consumidors compraran peces més petites i que les triaran més variades, tal com ha passat en les darreres revetlles.

Ens agrada la tradició

Sens dubte, la coca de Sant Joan preferida pels catalans segueix sent la clàssica de brioix amb fruita confitada i pinyons, seguida de la coca de full amb llardons i la de pinyons farcida de crema. Com a productes estrella de la celebració, aquestes coques no poden faltar en cap pastisseria i fleca, però cadascuna d’elles té el toc personal que li aporta cada elaborador.

Per exemple, el forn artesà L’Obrador ha estat molt fidel a la tradició fent la coca del Solstici. El resultat és una coca en forma de sol en homenatge a la nit més curta de l’any, preparada amb ingredients naturals i massa mare. D’altra banda, el Forn Franquesa fa tres generacions que prepara les seves coques, també conegudes com Coques de Perafita. El nom els ve donat pel poble homònim osonenc, on els avis dels actuals flequers van iniciar el negoci fa més de 60 anys.

Però com que Sant Joan és diada per a tots els catalans, Veritas no s’ha volgut oblidar dels que segueixen una dieta ecològica i vegetariana. Per a ells ha creat una coca vegana, elaborada amb ingredients d’origen vegetal i condimentada amb taronja confitada.

I n'hi ha que, fins i tot, s'han atrevit a reinventar la coca. És el cas de la pastisseria La Blanca, de Barcelona, un local d'estil americà que proposa coques originals com la coca de crema d'anís, piña i cirera, o la coca de fruits vermells, crema catalana i cava. Sens dubte, una manera ben original de gaudir de la revetlla.

Per als més llaminers, les farcides

Les coques farcides són les segones classificades del rànquing. En trobareu per a tots els gustos, tant amb pasta de full com amb brioix. Això sí, ben curulles per als més llaminers. Un dels farciments més estesos és la crema pastissera, que Bopan col·loca en forma de botons sobre les seves coques. També el dolç cabell d’àngel troba el seu lloc dins les coques, com fa la Pastisseria Baixas, que el combina amb la pasta de full.

La innovació arriba a les coques
Però deixant de banda la tradició, hi ha clients que prefereixen apostar per l’originalitat i la innovació, i per la revetlla cerquen coques amb farciments variats o ingredients estranys. Segons el Gremi de Pastissers de Barcelona, és un producte que d’any en any va augmentant la seva demanda, obligant els elaboradors a buscar noves propostes originals.

Un exemple és la Coca Explosiva que ha presentat Santagloria, elaborada amb brioix recobert de xocolata blanca i decorada amb un caramel que explota en introduir-lo a la boca. O la de La Pastisseria, a Barcelona, pensada per als amants del cacau: pasta fullada caramel·litzada amb mousse de xocolata. Però el que s’endu el premi en combinacions originals és Bubó, també a la Ciutat Comtal, que ofereix coques de taronja i xocolata, d’altres farcides de nata o trufa, i la més extranya, de gianduja i roses.

Feta a casa, una altra opció
Però, seguint l’actual moda del ‘home made’, també podeu optar per treure el pastisser que porteu dins i fer-vos la coca vosaltres mateixos. La recepta no és difícil. Farina, mantega, sucre, llet i llevat són els ingredients imprescindibles per fer el brioix, i a partir d’aquí, imaginació al poder per condimentar-la amb els ingredients que més us agradin.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 291

ELS PLATS DEL TEU ESTIU

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Els Subirós

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: