Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

La cuina de tardor i d'hivern, també amb productes DOP-IGP

Segells DOP i IGP

Segells DOP i IGP

La gamma d’aliments amb segell DOP-IGP ens permet elaborar, per a la cuina de tardor i d’hivern, plats molt saborosos que ens aportaran tota l’energia necessària per als dies de fred i de pluja. Ens acompanyeu a conèixer-los?

arros mantega

Si comencem per l’arròs, tenim receptes d’arrossos caldosos ideals per a un àpat d’hivern. Sigui amb pop, sípia, conill o pollastre, i combinat amb verdures d’hivern com la carxofa, aconseguirem uns plats casolans espectaculars. Per afegir-hi el toc de qualitat, farem servir l’arròs DOP Arròs del Delta de l’Ebre, que ens ofereix una gran varietat d’arrossos: Bahia, Tebre, Gleva, Fonsa, Bomba, Montsianell, JSendra, Guara i Olesa. Totes es distingeixen per la uniformitat en la cocció i l’homogeneïtat del gra cuit i s’adapten a la gastronomia arrossera gràcies a la gran capacitat d’absorció de sabor.

DOP Arròs del Delta de l'Ebre

Per complementar la textura i la cremositat dels plats d’arrossos podem incorporar a la recepta un toc de mantega. A Catalunya, podem gaudir de la mantega amb segell de qualitat diferenciada DOP Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya. Es tracta de mantega elaborada a partir de la nata pasteuritzada de la llet de vaca de la raça frisona que s’alimenta amb pastures i farratges de les valls de l’Alt Urgell i la Cerdanya, idònies per a la producció lletera. Destaca el seu sabor de nata fresca, característica molt important que diferencia aquesta mantega, elaborada amb nata de la llet recollida diàriament, de la que s’elabora amb nata de llet de més de 24 hores, més afectada de processos lipolítics.

DOP Mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya

L’hora de les aus

Els plats de cullera que tant ens agraden a l’hivern són també molt nutritius ja que combinen verdures, llegums, tubercles i proteïna animal. Dins de la proteïna animal, i especialment en l’àmbit del pollastre, podem triar entre dos segells de qualitat diferenciada: la IGP Gall del Penedès i la IGP Pollastre i Capó del Prat.

gall i pollastre

El producte emparat per la IGP Gall del Penedès és la carn fresca de pollastre de la varietat penedesenca negra millorada de la raça penedesenca tradicional. La carn de la IGP Gall del Penedès es caracteritza per la qualitat gustativa, el color rogenc de les canals i una carn i uns músculs ferms i sucosos. La dieta del Gall del Penedès està basada en la que tradicionalment s’ha dut a terme a la zona geogràfica de la IGP, adaptada a les formulacions i les tècniques agroalimentàries actuals i es distingeix per incloure granet de raïm en la seva composició. Aquest tipus d’alimentació aporta unes característiques organolèptiques diferencials respecte d’altres dietes.

Gall del Penedès amb canyella i prunes

Per la seva banda, la IGP Pollastre i Capó del Prat empara amb el seu segell de qualitat els animals de la raça Prat, autòctons del Baix Llobregat, que són animals caracteritzats per tenir la pota blava que els dona el nom col·loquial. Altres característiques d’aquesta raça, que és una de les més típiques i apreciades per la finor i la melositat de la carn, són la pell de color nacrat i el pit allargat.

Gall Pota Blava del Prat de Llobregat

Patates i calçots

I, per acabar aquest repàs, us parlem de dos aliments molt versàtils que sempre poden ajudar-nos a ressaltar un plat o bé ser les estrelles de l’àpat. Ens referim a les patates i als calçots. 

patates calcots

Des de la truita de patates, passant pels nyoquis, o els guisats i els purés amb patata, que tant ens agraden els dies freds d’hivern, aquest tubercle ens facilita la vida a la cuina, per la infinitat de receptes que s’hi poden preparar. A Catalunya, la IGP Patates de Prades identifica patates de la varietat Kennebec conreades a 1.000 metres d’altitud a les muntanyes de Prades. Això influeix notablement en la bona qualitat dels tubercles per la menor necessitat de tractaments fitosanitaris i perquè el cicle vegetatiu de la planta és més llarg i, per tant, només es pot fer una collita per any. Una patata que presenta una carn de color blanquinós homogeni, de textura consistent i farinosa, sabor dolç i persistent, i olor lleugerament de castanya.

IGP Patates de Prades

El prestigi i la reputació dels calçots de Valls i de les calçotades són coneguts àmpliament a les nostres contrades. La IGP Calçot de Valls identifica amb el seu segell de qualitat diferenciada aquell producte que es recull tendre i fresc i que compleix el reglament de la IGP. La varietat conreada és la Blanca Gran Tardana de Lleida.

IGP Calçot de Valls

És una ceba dolça, gens picant ni amarga, i consistent, que, més enllà de la típica calçotada, permet preparar una infinitat de receptes, com arrebossats de calçots, cremes i purés, coques vegetals, arrossos i guarnicions de tot tipus.

Franja Logos Gene suport

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 291

ELS PLATS DEL TEU ESTIU

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Els Subirós

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: