Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

El cànem entra a la cuina

La Università dei Sapori de Perusa n’aprofita les llavors i les fulles per fer-ne farina, oli i receptes medievals

Llavors i oli de cànem

Llavors i oli de cànem

Mentre sembla que a Rasquera el cànnabis ocuparà uns camps del poble, a Perusa (Itàlia) la Università dei Sapori li ha obert les portes de la cuina. Però en aquest darrer cas es tracta de ‘Cannabis sativa’ i no de ‘Cannabis indica’, la planta d’on s’obté la marihuana. Els xefs de l’organisme italià ja han elaborat un conjunt de receptes amb aquest producte, on el principi actiu que el convertiria en droga il·legal és inferior al 0,2%, és a dir, pràcticament nul.

Aquest cànem és un vell conegut dels camps i les llars italianes. A principis del segle XX el país n’era el primer productor mundial; la planta acompanyava pescadors i l’oli que se’n feia era força popular. Grecs i romans ja n’utilitzaven les llavors amb finalitats medicinals i durant l’edat mitjana se n’aprofitava la fibra i també les llavors, com a aliment o per fer-ne oli. Però va caure en l’ostracisme i ara se’n vol recuperar el bon nom.

No es tracta d’una pirueta dels cuiners investigadors de Perusa, sinó d’aprofitar els beneficis del producte. Experiments recents confirmen la presència de proteïnes, olis, fibra i vitamines a les llavors de cànem. Es tracta d’un aliment complet i ric en valors nutricionals, afirmacions que fins i tot el Ministeri de Salut italià ha reconegut. I la manera com els cuiners l’han començat a servir és un viatge als sabors del passat. Concretament, s’han basat en receptes medievals i renaixentistes on ja apareixia la planta, com els ‘tortelli’ amb flor de cànem, la coca de cànem o la sopa amb llavors de cànem.

El gust del cànem comestible és semblant al de les avellanes, amb un toc dolç. Es pot comprar al Museu del Cànem de Sant’Anatolia di Narco o a establiments d’alimentació ecològica i herbolaris d’Itàlia, on en ja venen llavors, oli i farina de cànem.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
292CUINA portada

TOCA TORNAR A L'ESCOLA! IDEES I RECEPTES PERQUÈ ELS NENS APRENGUIN CUINANT

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Arnau Muñío

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: