Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

El Celler Peralada finança un estudi sobre el vi a l’antic Egipte

El projecte inclou una base de dades amb les escenes de viticultura i de l’elaboració de vi a les tombes egípcies

L'elaboració de vi a l'antic Egipte

L'elaboració de vi a l'antic Egipte

El Celler Peralada ha finançat un projecte anomenat ‘Irep en Kemet’, el primer projecte internacional que estudia la cultura del vi a l’antic Egipte. Es considera una gran eina per conèixer, entendre i protegir el patrimoni i el llegat d’Egipte, sobretot la vessant viticultora.

La documentació de viticultura i de l’elaboració del vi a l’antic Egipte és una de les més extenses i de les més antigues. Des del període Predinàstic (4000-3100 aC), la vinya s’ha cultivat al delta del riu Nil, i cal afegir que a les tombes es disposaven gerres de vi perquè el difunt pogués beure aquesta beguda en el més enllà.

Això es deu al fet que a Egipte el vi era una beguda de prestigi; tot i que s’oferia als convidats en els banquets, només en consumien la família reial i els nobles durant els àpats. Per al poble la beguda més típica era la cervesa, el vi només el podien beure en festivitats religioses.

El projecte ‘Irep en Kemet’
Per recuperar la grandesa de l’antic Egipte, el projecte ‘Irep en Kemet’ té l’objectiu de documentar tot el patrimoni arqueològic de l’antic Egipte que està relacionat amb la cultura del vi i així posar de manifest la importància d’aquest llegat per a la regió Mediterrània. Per aconseguir-ho, l’equip estarà sota la direcció de la Dra. Maria Rosa Guasch Jané i comptarà amb l’ajuda de Sofia Fontseca i Mahmoud Ibrahim.

S’ha creat una base de dades bibliogràfiques per poder recopilar tots els llibres, articles, tesis, entre d’altres, que tinguin a veure amb el vi i la viticultura a l’antic Egipte. A més, tenen una base de dades de les escenes de viticultura i enologia per documentar les pintures i relleus fins al període grecoromà (332 aC – 395 dC). Això s’ha aconseguit gràcies al fet que a les parets de les tombes dels nobles es van trobar escenes de viticultura i d’elaboració de vi que daten d’entre els anys 2575-2150 aC, del regne Antic. L’equip del projecte ha analitzat totes aquestes escenes i ha interpretat les dades recopilades per entendre millor la producció de vi a l’antic Egipte.

Tot va començar el 2013 quan es va realitzar una missió fotogràfica a Egipte, amb l’autorització del Consell Suprem de les Antiguitats (CSA) d’Egipte. L’objectiu era fotografiar les escenes de les tombes, tot i les dificultats d’obtenció d’autoritzacions per publicar les fotografies de les escenes de viticultura i perquè moltes de les fotografies no estaven disponibles per ser estudiades ni publicades.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 290

UN REBOST ÚNIC. PLATS PER ASSABORIR ELS PAISATGES DE MUNTANYA DE CASA NOSTRA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Oriol Lagé

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: