Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

El centre Sant Ignasi guanya la dotzena edició del Concurs de Joves Cuiners/es i Cambrers/es

Seixanta-quatre alumnes de 16 escoles d'Hostaleria de Catalunya han participat en el certamen, celebrat a Barcelona

Els alumnes concursants de l'edició 2017 del Concurs de Joves Cuiners i Cambrers

Els alumnes concursants de l'edició 2017 del Concurs de Joves Cuiners i Cambrers

El Centre educatiu Sant Ignasi de Sarrià va acollir el passat 25 de maig la dotzena edició del Concurs de Joves Cuiners/es i Cambrers/es dels instituts d’Ensenyament Secundari de les Escoles d’Hostaleria de Catalunya, i els seus alumnes van ser guardonats amb el primer premi. En aquest concurs, organitzat per la revista CUINA i el Departament d’Ensenyament, 64 alumnes dels centres educatius d’hostaleria participants van demostrar les seves habilitats com a cuiners/es i cambrers/es davant d’un jurat format per grans professionals del món gastronòmic. Els joves estudiants del sector de la restauració no només havien de demostrar habilitats culinàries i oferir un servei magnífic, el més important és treballar en equip. El discurs inaugural ha comptat amb la presència de Marc Ribas, cuiner i presentador del programa 'Cuines', de TV3. Ha recordat als alumnes que "aquesta feina és i ha de ser cent per cent vocacional”, però els esforços tenen la seva recompensa. A més, ha recordat la importància del treball en equip amb les següents paraules: "El millor xef del món no és ningú sense el seu equip". 

La competició

Després de la inauguració del concurs i l’assignació dels torns de participació, els nervis han augmentat entre els joves cuiners/es i cambrers/es. Mentre alguns començaven a entrar a les cuines a preparar els plats, d’altres esperaven la seva hora inquiets i concentrats. Cada escola estava representada per equips de quatre estudiants (dos cuiners/es i dos cambrers/es) que havien de cuinar, servir i maridar dos plats de la cuina tradicional catalana: el putaco amb tonyina i la sopa de cireres. Els alumnes havien de reinventar les receptes clàssiques d’aquests plats, i, en el cas de les postres, els cambrers/es també havien de participar en l’elaboració de la sopa de cireres mitjançant alguna acció a taula. A més, el jurat de taula ha valorat la informació i el tracte per part dels cambrers/es i el servei de cocteleria, un Kir Royal on havien d'afegir fins a tres ingredients nous.

Premis i mencions especials

El conjunt del jurat finalment va escollir els tres millors equips, en funció dels resultats dels tres jurats (de tast, de sala i tècnic). Així, doncs, els representants d’aquests centres van ser els que millor van coordinar el treball de cuina i de sala, i els que van tenir una millor organització com a equip. El primer premi se l'ha endut l’Escola Sant Ignasi amb l’equip format pels alumnes de cuina Eric Eek i Sandra Cañas, i els alumnes Carlos Serrano i Pol Vilajosana al servei de sala. El segon lloc ha estat per a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Girona, representada per Arnau Casadevall i Marina Ferrer a la cuina, i per Cristina Càrcamo i Gabriel Funes a sala. La tercera posició ha estat per a l’Escola Cavall Bernat, representada pels alumnes de cuina Samuel Rodriguez i Marc Barcelona, i els alumnes Joel Gomez i Eli Cuevas al servei de sala. 

L’elenc de guardonats s’ha completat, com cada any, amb cinc mencions especials que reconeixen la feina ben feta dels concursants. La menció a la millor parella de cambrers/es ha estat per als alumnes Xavi Mascarell i David Solé, de l’Institut Joaquin Bau. Els millors alumnes de cuina han estat Brenda Alandes i Florencia Àvilam, en representació de l’Institut Bisbe Sivilla. La menció per al millor servei de còctel ha estat per a l’equip format pels alumnes Carla González i Sònia Vaquero, de l’Institut Olivar Gran. La menció a les millors postres se l’ha endut l’equip del centre Sant Ignasi, format pels alumnes Eric Eek, Sandra Cañas, Carlos Serrano i Pol Vilajosana. Finalment, la menció al millor servei de vi ha estat per als alumnes Marc Estefan i Pau González del CETT.  

Jurat professional

Diversos experts i expertes del sector de la restauració, l’alimentació i la comunicació han estat els encarregats d’avaluar els esforços dels futurs professionals. Pep Nogué, cuiner reconegut, assessor culinari i divulgador gastronòmic, ha presidit el jurat professional independent compost per 16 professionals més: l’analista gastronòmic Philippe Regol i la xef del restaurant Semproniana, Ada Parellada, com a jurat de tast; els cuiners i 'home economist' Jani Paasikoski i Eva G.Hausmann, com a jurat tècnic; el tastador expert en vins i formatges Ramon Roset; Annete Abstoss, distribuïdora de productes gurmet; el redactor de la revista CUINA Ferran Caldés; la professora, assessora i historiadora de la cuina Núria Bàguena; l’enòleg i professor del màster de sommelieria Àngel Garcia Petit; el biòleg i divulgador culinari Francesc Murgadas; Anna Ferrús, tècnica de la Federació d’IGP-DOP; la periodista gastronòmica Carme Gasull; el sommelier del restaurant Can Jubany Xavier Ayala, i, finalment, el cuiner i empresari gastronòmic Luís de Buen com a membres del jurat de sala. 

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 291

ELS PLATS DEL TEU ESTIU

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Els Subirós

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: