El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha concedit la distinció després de 15 anys d’espera
Gall del Penedès
El Gall del Penedès és l’au pròpia de l’àrea de Vilafranca del Penedès, i és també coneguda com a ‘gallina penedesenca’ o ‘gallina ballarica’. L’au, que forma part del bestiari popular català i es caracteritza per tenir les potes negres i la pell blanca, ha estat reconeguda amb la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) després de 15 anys d’espera i dos intents d’aconseguir-la.
Tot i que no s’esperava fins ben entrat el 2015, la resolució del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural va sortir publicada al DOGC el desembre. D’aquesta manera, un cop s’inclogui al BOE, ja es podrà comercialitzar el producte com a IGP a tot l’Estat espanyol. El Ministeri d’Agricultura, a més a més, enviarà la sol·licitud d’inscripció de la IGP a la Unió Europea per tal d’obtenir un reconeixement més ampli.
Així doncs, després d’aquest veredicte, el Consell Comarcal i l’Associació de Criadors de Raça de Gallina Penedesenca han començat a treballar en la redacció del Reglament i en la constitució del Consell Regulador del Gall del Penedès, amb l’assessorament i les recomanacions del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
Les particularitats del Gall del Penedès, a banda de la pota negra i la pell blanca, són la qualitat de la seva carn, molt rica en proteïna i baixa en greixos, pujada de color, i de gran tendresa i sucosa.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia