Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

El gotim més antic de Catalunya

Arqueòlegs de la Ciutadella Ibèrica de Calafell troben restes d’un gra de raïm sencer carbonitzat

raïm iber carbonitzat

raïm iber carbonitzat

Una troballa “excepcional i única”, així l'han qualificat els indiana jones que treballen a la Ciutadella Ibèrica de Calafell. Un gotim sencer i carbonitzat ha estat el darrer descobriment de gran valor històric que els experts han trobat a l’assentament iber. És el fruit de raïm més antic que mai s’ha descobert a Catalunya i a l’Estat espanyol i, a més, ha arribat complet, amb llavor, polpa i pell.

La presència de vinya al Mediterrani durant l’antiguitat és àmpliament coneguda, però en aquest cas la troballa sobresurt perquè fins ara el que era més normal era recuperar només la llavor de la fruita. El gotim ha aparegut dins d’una sitja de la casa del cabdill de la ciutadella que es va trobar durant les excavacions del 2006.

Les sitges ibèriques són dipòsits excavats a terra, destinats a l'emmagatzematge i a la conservació de diversos productes, especialment cereals, però també farratges o minerals. Quan queien en desús també s'empraven per llençar-hi les deixalles.

El descobriment subratlla la importància del conreu de la vinya per part dels ibers (en aquest cas, cossetans), que consumien la fruita fresca, seca i la feien servir per obtenir vi.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 291

ELS PLATS DEL TEU ESTIU

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Els Subirós

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: