La pastissera Gisela Bellart, de la pastisseria Triomf de Barcelona (Rambla del Poblenou, 41), ha guanyat el concurs El Millor Xuixo del Món, que s'ha celebrat avui al migdia a l'Escala (Alt Empordà). Tercera generació de pastissers, Bellart s'ha imposat en la quarta edició del certamen.
La Triomf va néixer l'any 1952 a la Rambla del Poblenou com una pastisseria/xarcuteria, perquè els pares del fundador, Antoni Bellart, eren carnissers i xarcuters. L'any 1993, el negoci va passar a mans de la segona generació, que el convertiria en pastisseria amb zona de degustació especialitzada en bombons, pastes de te, pastissos tradicionals i personalitzats, etc. Gisela Bellart, tercera generació, està prenent el relleu de la pastisseria i l'any 2022 va rebre el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador que atorga la Generalitat.
El jurat, format per professionals qualificats com els pastissers Agustí Gardella, Àngel Garcia Pubill o Lluís Estrada, ha triat el xuixo guanyador valorant la qualitat de la crema, l'aspecte interior (massa, esponjament, fullat, cocció), la qualitat del fregit i el sabor (equilibri entre crema i fregit). Demà dilluns, la pastisseria guanyadora explicarà els seus secrets en una sessió especial de xuixcooking al Fòrum Gastronòmic de Girona.
Mentre el jurat tastava els xuixos que s'han presentat, a pocs metres, a la plaça de la Sardana de l'Escala, se celebrava un taller d'elaboració de xuixos i una xuixada popular, a càrrec de la pastisseria Juhé, de l'Escala, guanyadora de la darrera edició del 2022. En total, s'han repartit més de 500 xuixos.
Des del 2018
Creat pel gastrònom Salvador Garcia-Arbós l'any 2018, coincidint amb el centenari del xuixo, el concurs ha esdevingut un referent per al sector, que ha ajudat a posar en valor aquest dolç i a incrementar-ne les vendes. En la primera edició, l'any 2018, es va imposar la pastisseria Padrés de Banyoles; l'any 2020 va guanyar Pa Artesà del Vallès, amb seu a Santa Perpètua de Mogoda, i fa dos anys, Pastisseria Juhé, de l’Escala. La pastisseria Triomf s'incorpora a la llista de les millors pastisseries del món on es pot gaudir dels xuixos i Barcelona acollirà la propera edició d'El Millor Xuixo del Món.
El concurs està obert a professionals amb punt de venda al públic, com poden ser les pastisseries, les fleques i els restaurants. Està organitzat per Monkeys Communications, en col·laboració amb l'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona i amb el suport de l'Ajuntament de l'Escala, la Diputació de Girona, el Gremi de Flequers de les Comarques Gironines i el Gremi de Pastisseria de Girona.