Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Exposició dedicada a Carme Ruscalleda al Palau Robert

La mostra ‘L’essència del gust’ es pot visitar fins al 29 de setembre

Carme Ruscalleda al restaurant Sant Pau, a Sant Pol de Mar

Carme Ruscalleda al restaurant Sant Pau, a Sant Pol de Mar Carles Allende

Després de 30 anys d’activitat, el 27 d’octubre de l’any passat Carme Ruscalleda va tancar les portes del seu prestigiós restaurant Sant Pau, a Sant Pol de Mar, que lluïa amb orgull tres estrelles Michelin. La xef catalana, juntament amb el seu marit i company professional, Toni Balam, va voler deixar el millor regust de boca als afortunats comensals d’aquell històric “últim sopar”. Els van servir una degustació dels seus millors plats i... no van acceptar cobrar el compte. Convidava la casa.

Ruscalleda (Sant Pol de Mar, 1952), ja va advertir aleshores que no es jubilava. Que es reinventava. El Sant Pau passava a ser un bar que portaria la seva filla Mercè i n’aprofitaria part de la cuina per fer-ne una “Cuina estudi”. A més, la xef maresmenca continua al capdavant del Sant Pau de Tòquio (dues estrelles Michelin) i el seu fill Raül és el xef del restaurant Moments (dues estrelles Michelin), ubicat a l’hotel Mandarin Oriental de Barcelona.

S’obre, doncs, una nova etapa per a la gran ambaixadora de la cuina catalana al món, que fa 30 anys va deixar de despatxar a la tenda de queviures dels seus pares, a Sant Pol, per començar a fer història rere els fogons. És el millor moment per delectar-nos amb un repàs a la seva trajectòria d’èxit.

Ara, el Palau Robert ha decidit dedicar una exposició a Ruscalleda que es pot visitar fins al 29 de setembre. La mostra dedicada a la cuinera s’afegeix a les exposicions que el Palau Robert ha presentat sobre Ferran Adrià (2012) i els germans Roca (2017). L’exposició, titulada 'Carme Ruscalleda. L’essència del gust', està organitzada per la Direcció General de Difusió de la Generalitat i té com a comissària Anna Alberni. Compta amb el patrocini de Gallina Blanca.

El visitant de la mostra pot resseguir una cronologia amb les fites més importants de la carrera de Ruscalleda. Anys d’aprenentatge i perfeccionament que han anat conformant una xef que ha esdevingut una referent a Catalunya i a la resta de món. Un camí d’esforç i genialitat que l’ha dut a un reconeixement internacional unànime: estrelles Michelin, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2004), la Medalla d’Or al Mèrit en Belles Arts del Ministeri de Cultura (2008), la Medalla d’Or del Parlament (2013), el Premi Nacional de Cultura (2019) o la distinció com a filla predilecta de Sant Pol, que posa de manifest l’arrelament de Ruscalleda a la seva terra.

D’aquesta ment creativa i oberta, del neguit professional i d’una cuina que ha anat evolucionant i millorant han sorgit propostes d’alguns dels seus plats ja icònics, com el caneló al revés, el lluç amb pa amb tomàquet o les textures de xocolata inspirades en l'obra 'La guitarra', de Picasso.

caneloinreves Ruscalleda
Caneló al revés, de Carme Ruscalleda / @Pere Sauleda

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: