Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Els cargols a la cuina del paleolític

Els humans ja en menjaven fa uns 30.000 anys, segons han conclòs els treballs arqueològics en una cova de Benidorm

Fòssils de cargols de terra trobats a la cova de la Barriada de Benidorm

Fòssils de cargols de terra trobats a la cova de la Barriada de Benidorm

Avui dia, els cargols són un aliment força popular a la cuina de casa nostra. Però, quan van entrar a formar part de la dieta dels humans? Els arqueòlegs de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) sembla que han trobat la resposta. I és que en el jaciment de la cova de la Barriada, a Benidorm (Marina Baixa), hi han aparegut nombroses restes de cargols de 30.000 anys d’antiguitat. “N’hi ha tants, que és impossible atribuir-ho a causes naturals”, ha explicat el coordinador dels treballs, Javier Fernández López. “Els cargols són adults, no n’hi ha de petits, signe inequívoc que van ser recollits i seleccionats per ser consumits. Això ho van fer humans que tenien molt clara una estratègia de selecció”, ha afegit.

Alguns dels cargols trobats mostraven signes d’haver estat alterats tèrmicament i estaven a prop d’una mena de fogars que segurament van servir per cuinar-los. L’estudi fins i tot esmenta que van ser cuits sobre les bases de llenya de pi i ginebre a una temperatura inferior a 375 ºC. El consum d’aquest recurs alimentari en aquesta zona es va produir uns 10.000 anys abans al documentat al nord d’Àfrica i la resta d’Europa. Les restes més antigues corresponien fins ara a un jaciment francès. A més dels cargols, també hi han aparegut restes de set llars de llenya i diversos ossos de cavall.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 291

ELS PLATS DEL TEU ESTIU

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Els Subirós

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: