Els humans ja en menjaven fa uns 30.000 anys, segons han conclòs els treballs arqueològics en una cova de Benidorm
Avui dia, els cargols són un aliment força popular a la cuina de casa nostra. Però, quan van entrar a formar part de la dieta dels humans? Els arqueòlegs de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) sembla que han trobat la resposta. I és que en el jaciment de la cova de la Barriada, a Benidorm (Marina Baixa), hi han aparegut nombroses restes de cargols de 30.000 anys d’antiguitat. “N’hi ha tants, que és impossible atribuir-ho a causes naturals”, ha explicat el coordinador dels treballs, Javier Fernández López. “Els cargols són adults, no n’hi ha de petits, signe inequívoc que van ser recollits i seleccionats per ser consumits. Això ho van fer humans que tenien molt clara una estratègia de selecció”, ha afegit.
Alguns dels cargols trobats mostraven signes d’haver estat alterats tèrmicament i estaven a prop d’una mena de fogars que segurament van servir per cuinar-los. L’estudi fins i tot esmenta que van ser cuits sobre les bases de llenya de pi i ginebre a una temperatura inferior a 375 ºC. El consum d’aquest recurs alimentari en aquesta zona es va produir uns 10.000 anys abans al documentat al nord d’Àfrica i la resta d’Europa. Les restes més antigues corresponien fins ara a un jaciment francès. A més dels cargols, també hi han aparegut restes de set llars de llenya i diversos ossos de cavall.
En vols més?
Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.