Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

L'Escola Joviat, de Manresa, guanya el Concurs de Joves Cuiners i Cambrers per segon any consecutiu

El 9 de maig, Manresa es va convertir en el punt de trobada de les escoles d'hoteleria del país, en la divuitena edició del concurs organitzat per la Generalitat de Catalunya i CUINA

Els alumnes de l'Escola Joviat, amb el primer premi del concurs

Els alumnes de l'Escola Joviat, amb el primer premi del concurs

Manresa va ser la seu, el 9 de maig, d'una nova edició del Concurs de Joves Cuiners i Cambrers de les Escoles d'Hoteleria de Catalunya, després que l'Escola Joviat de la ciutat es proclamés guanyadora de l'edició de l'any passat, que es va dur a terme a Girona. Enguany, a més, l'Escola Joviat celebra el 65è aniversari, de manera que la jornada era festiva per partida doble.

En aquesta divuitena edició han competit nou centres de cicles formatius d'arreu del territori. Cadascun ha estat representat per quatre alumnes –dos de cuina i dos de sala– disposats a demostrar davant del jurat que mereixien guanyar algun dels premis i els accèssits que s'atorgaven. No és estrany, doncs, que la nota predominant als passadissos de l'escola amfitriona, des de primera hora del matí, fossin els nervis i les corredisses, mentre s'escalfaven motors amb l'acte inaugural i el sorteig que determinava l'ordre de participació de cada escola.

La benvinguda

Els encarregats de donar la benvinguda als alumnes van ser la directora de CUINA, Judith Càlix; la subdirectora d'Ordenació de la Formació Professional i d'Ensenyaments de Règim Especial, Miriam Milan; Jordi Vilaseca, president de la Fundació Joviat, i la cuinera, fotògrafa i estilista Ana Casanova. En els seus parlaments d'inauguració, Vilaseca va destacar la importància de donar-se suport i defensar el sector "com ho han fet els grans cuiners de casa nostra, com Carme Ruscalleda, Joan Roca, Ferran Adrià.... Ells sempre s'han ajudat entre ells i un dia van situar la gastronomia catalana al món. Vosaltres, com a noves generacions heu de ser els garants de continuar el camí fet fins ara". 

Per la seva banda, Ana Casanova va posar el focus en les múltiples sortides de la professió, explicant que “amb 20 anys, m'hauria agradat que algú m'expliqués que no tot està treballant en una cuina. Jo no suporto l'estrès d'una cuina durant un servei i vaig decidir que volia seguir sent cuinera, però amb altres vies. Si ets estilista gastronòmic o fotògraf, has de saber cuinar, has de saber com has d'acabar aquest plat, com és aquest plat, les tècniques... Per tant, teniu, avui dia, moltes sortides i no deixareu mai de ser cuiners o cuineres ja que, com em va dir una vegada la gran Maria Nicolau, hi ha molts tipus de cuina i molts tipus de cuiners”.

L'hora de cuinar

Un cop fet el sorteig per establir l'ordre de participació i de presentació dels plats, els alumnes tenien una hora i mitja per preparar la seva versió del costelló de porc amb naps i un crumble de peres amb els ingredients facilitats per la Federació Catalana de les DOP-IGP, Embotits Bundó i Makro. Cada escola n'havia de fer una versió respectant-ne els ingredients originals i afegint-n'hi un màxim de cinc d'addicionals, i treballaven sota l'atenta mirada del jurat tècnic, format pels cuiners Joseba Cruz (Le Clandestin) i Àlex Portales (Bages 964 d'Oller del Mas).

Amb els plats a punt, arribava el torn dels alumnes de sala, que, a més de parar taula, havien de preparar un còctel, un Moscow mule, explicar el servei del vi que havien triat i servir els plats al jurat de taula. Aquí és on, segurament, es notaven més els nervis dels concursants, tot i que intentaven dissimular-los. En una sala a part, el jurat de tast, format per Benvingut Aligué, Jaume Font, Ana Casanova i Sandra Sànchez, tastava, a cegues, tots els plats.

El veredicte

Després d'acabar el servei, les puntuacions i la deliveració del jurat en cadascun dels aspectes van permetre determinar, en primer lloc, els cinc accèssits: la millor parella de cambrers va ser la que estava formada per Pere Fernández i Josep López, de l'Escola Joviat; el millor servei de vi el van fer els alumnes Alba Hurtado i Miguel Feria, del CETT; les millors postres les van preparar els cuiners de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils, Jenny Mieres i Aina Martínez; la millor parella de cuiners del concurs va ser la que formaven Teresa Serradell i Roger Morón, del CETT, i el millor còctel el van mesclar Ana Manuela Romero i Ignacio Abel, de l'Institut Bisbe Sivilla. 

Pel que fa al pòdium del concurs, el jurat va determinar que el tercer premi de l'edició d'enguany era per a l'equip de l'Institut Martí Dot, mentre que el segon lloc se'l mereixien els alumnes de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils. Pel que fa al primer premi –i, per tant, l'escola guanyadora de la divuitena edició del concurs–, va ser per als amfitrions, l'Escola Joviat, que repetia la primera posició per segona vegada consecutiva i serà l'encarregada d'organitzar l'edició de l'any vinent del concurs. 

Per als tercers classificats, el premi va ser una subscripció anual a la revista CUINA. Els segons classificats es van endur un maletí d'estris de cuina d'Eurolam, i els guanyadors del concurs van rebre un àpat a un dels restaurants de Món Sant Benet i entrades a elBulli1846, a Cala Montjoi. 

Els membres del jurat

Jurat de tast

  • Benvingut Aligué. President del jurat. Xef del restaurant Aligué
  • Ana Casanova. Cuinera, estilista i fotògrafa. 
  • Jaume Font. Xef de Sa Punta.
  • Sandra Sánchez. Departament comercial de Makro.

Jurat tècnic de cuina

  • Álex Portales. Xef de Bages964 Oller del Mas. 
  • Joseba Cruz. Xef de Le Clandestin.

Jurat de taula

  • Ferran Caldés. Cap de redacció de CUINA
  • Josep Font. Maître de Sa Punta. 
  • Joan Fontanella. President de Vadefoodies.
  • Francesc Giménez. Departament comercial de Makro.
  • Carles Playà. President de la DO Pla de Bages. 
  • Gerard Pujol. President de la DOP Pera de Lleida. 
  • Margalida Ripoll. Cap de Redacció d'Arrels i coordinadora de la secció Beure de CUINA
  • Elies Sala. Gerent de la Fundació Alícia.
  • Josep Sucarrats. Director d'Arrels.

Les escoles participants

  • CETT. Barcelona.
  • IES Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils. Cambrils (Baix Camp).
  • IES Martí Dot. Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat). 
  • Institut Cavall Bernat. Terrassa (Vallès Occidental).
  • Escola Joviat. Manresa (Bages).
  • Institut Bisbe Sivilla. Calella (Maresme). 
  • Institut d'FP de Sant Cugat. Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental).
  • Institut Escola d'Hoteleria i Turisme. Barcelona.
  • Institut Dertosa. Tortosa (Baix Ebre).

El podi

  • ESCOLA JOVIAT (1r premi). Noelia Fernández, Arnau Pàmies, Pere Fernández i Josep López.
  • ESCOLA D'HOTELERIA i TURISME DE CAMBRILS (2n premi). Jenny Mieres, Aina Martínez, Magí Llaberia i Joan Compte.
  • INSTITUT MARTÍ DOT (3r premi). Antony Eduardo Mejía, Ona Cendra, Pol Corro i Pau Roca.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: