El Fòrum Gastronòmic Barcelona proposa una edició basada en la introspecció i contemplació de la situació del món culinari sota el lema '(Re) pensar en la gastronomia'. L'esdeveniment, organitzat per Fira de Barcelona a través de la seva societat Alimentaria Exhibitions, se celebrarà entre el 18 i el 20 de novembre del 2019 i comptarà amb la participació de ponents de gran rellevància en l'àmbit de la cuina del nostre país, així com d'altres personalitats provinents de restaurants d'Itàlia, França, Dinamarca i el Canadà.
Antoni Valls, director general d'Alimentaria Exhibitions, afirma que "el Fòrum Gastronòmic Barcelona es presenta com a un punt de trobada imprescindible per als professionals de la gastronomia". Diversos cuiners, entre els quals hi participen Jordi Cruz, Carme Ruscalleda, Oriol Castro i Mateu Casañas, compartiran la seva visió de la gastronomia actual en una de les ponències organitzades. Per altra banda, s'explicarà l'impuls de la visibilitat i apoderament de les dones a l'alta cuina mitjançant l'experiència de les professionals canadenques Dominique Dutour i Stéphanie Audet, en representació de l'associació Les Femmes Chefs de Montréal. També es pretén ampliar la perspectiva de l'esdeveniment a un àmbit europeu en una sessió en la qual es posarà de manifest l'efervescència de la cuina a Europa amb quatre projectes realitzats per joves talents de Barcelona, França, Dinamarca i Itàlia.
Present i futur
També es presentaran les tendències i propostes més noves en el panorama gastronòmic de la Ciutat Comtal de la mà de diversos professionals del municipi. Una de les àrees d'interès del recinte serà FòrumLab, on s'acolliran presentacions i taules rodones al voltant de diferents eixos que uneixen el present amb el futur: la gestió del restaurant, la digitalització, les noves eines de màrqueting, la sostenibilitat i la consciència social. Tampoc hi faltaran les activitats i tallers temàtics, entre els quals destaquen la presència de restaurants amb hort, els peixos, la triperia i la sostenibilitat alimentària, així com la participació de petits productors i empreses artesanes que destaquen per la seva dedicació als productes de proximitat.
Per tal de reconèixer la trajectòria professional de tot tipus de divulgadors de la cultura culinària catalana, s'entregaran els Premis Josep Mercader, i per accentuar la importància de diverses propostes gastronòmiques innovadores, també s'atorgaran els InnoFòrum en diferents categories. A més, l'esdeveniment serà el moment en el qual es desenvoluparan diferents certàmens relacionats amb el món gastronòmic. En el marc de l'àmbit vinícola es portaran a terme diverses ponències amb enòlegs, viticultors, sommeliers i prescriptors, a més del concurs Millor Sommelier de Catalunya 2019. Seguint aquesta línia, també se celebraran concursos en directe com els Asian Culinary Awards Udon, relacionats amb la gastronomia asiàtica, o la final d'El Plat Favorit dels Catalans, organitzat per la revista CUINA i el Grup Sàpiens.