Unió de Pagesos preveu una collita més reduïda a causa de la calor i la sequera, però hi ha cellers satisfets
verema 2012
Any rere any la collita de raïm s’avança a Catalunya. Un efecte més del canvi climàtic que ja troba cellers i pagesos preparats, però amb alguns contratemps fruit de la climatologia. El sindicat Unió de Pagesos va advertir la setmana passada que enguany la collita de raïm serà entre un 20 i un 30% inferior a la verema de 2011, i que fins i tot en varietats com el chardonnay pot arribar fins al 40%. Les causes? La sequera que han acumulat moltes zones vitivinícoles i la forta calor de les últimes setmanes, fet que ha accelerat la maduració del raïm.
La majoria de cellers ja s’han posat a treballar. Raimat, per exemple, va començar la collita de nit per evitar les altes temperatures diürnes i preservar millor la frescor i les aromes del most acabat de collir. Malgrat que el celler de la DO Costers del Segre considera que la qualitat dels diversos raïms és molt bona, especialment el chardonnay i el pinot noir, calcula que la producció baixarà al voltant d’un 10% per culpa de la pedregada de principis de juliol.
A la mateixa DO, Tomàs Cusiné també lamenta el baix rendiment de la collita, que atribueix a la calor, i creu que els resultats d’enguany seran similars als de 2011. Però el celler s’està prenent la verema amb ganes, ja que llançarà un nou vi al mercat. Es tracta de Finca La Serra, un monovarietal de raïm chardonnay “seleccionat en vinya i collit a mà, del qual es farà una producció d’un miler d’ampolles i que preveu la seva sortida al mercat el mes de maig de 2013, després d’una mitja fermentació en bóta de roure”, precisen. I aquests dies té lloc la primera verema de Rubió de Sòls, un petit celler familiar de la mateixa àrea encapçalat amb molta il·lusió per Judit Sogas, viticultora i enòloga. Les cinc hectàrees de vinyes que tenen a Foradada són de conreu ecològic, amb sistemes de treball innovadors, i només hi creix xarel·lo, amb el qual donaran forma al Xarel·15.
DO contentes
A la DO Montsant, els cellers i les empreses que ocupen les 1.800 hectàrees de vinya disponibles també estan carregant camions. En aquest cas consideren que la producció augmentarà lleugerament i, com la resta de DO, tenen el raïm en un punt de maduració i sanitari òptims.
La DO Pla de Bages també s’ha sumat a l’avançament de la verema; la calor de les últimes setmanes ha accelerat la velocitat de maduració dels sucres i és moment de collir el raïm. A diferència d’altres zones assegura que la sequera no els ha perjudicat massa, motiu pel qual la producció està assegurada. Vallformosa i altres cellers del Penedès també han avançat la collita, en alguns casos des de la segona setmana d’agost. Per a l’empresa de Vilobí del Penedès aquesta serà una verema de gran qualitat, amb el vi Domènech.Vidal com a protagonista i el nou Vallformosa Cava, unes ampolles “modernes” que destinaran un percentatge de la seva venda a una associació vinculada a la lluita contra el càncer.
La verema és una festa
La DO Conca de Barberà i la DO Empordà donen el tret de sortida a la verema el cap de setmana de l’1 al 2 de setembre amb les respectives festes de temporada. A l’Espluga de Francolí ja és la 42a edició i ha estat el marc escollit per presentar el nou web de l’entitat el divendres 31 d’agost. Amb un maridatge de vi i noves tecnologies, DO 2.0, Ruth Troyano, recent guanyadora del III Concurs BlocDOcat al millor blog vitivinícola català a Internet, en serà la conductora. Durant la festa hi haurà una mostra de vins i caves, així com tastos i degustacions.
A Cantallops la festa serà més musical i el periodista Manel Fuentes serà l’encarregat d’inaugurar-la. Hi actuaran el grup de música tradicional De Calaix i la soprano Júlia Arnó amb Montserrat Massaguer al piano, i tot l’esdeveniment retrà homenatge al compositor Eduard Toldrà, molt vinculat a la població. També hi haurà tastos especials i visites a les vinyes de la contrada.
Finalment, el cap de setmana del 7 al 9 de setembre hi haurà festa grossa a Sitges per commemorar el punt àlgid del conreu de les vinyes. En aquesta 51a edició de la Festa de la Verema, Londres i Manchester són les ciutats homenatjades i l’escriptor anglès Matthew Tree en serà el pregoner d’honor el divendres al vespre. La celebració també comptarà amb la trepitjada de raïm habitual, la inauguració de la Font del Vi, la mostra de vins o el dinar de germanor.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia