Els restaurants Mala Hierba, del districte de Gràcia; 5 Hermanos, del districte de Nou Barris, i Bendita Helena, del districte de les Corts, han estat reconeguts amb els primers Premis Barcelona Restauració.
L’Ajuntament de Barcelona ha creat aquests guardons amb la voluntat de reconèixer els restaurants de barri perquè el prestigi que ja tenen en el seu entorn arribi al conjunt de la ciutat. Les categories premien la qualitat gastronòmica, però també el paper destacat en la vertebració i la millora del seu entorn. La iniciativa vol ser un impuls per a un dels sectors fonamentals per a la vida quotidiana i per a l’activitat econòmica de la ciutat.
Tres categories
Les tres categories dels Premis Barcelona Restauració són:
- Qualitat gastronòmica: ampli recorregut gastronòmic avalat pels clients del barri, veïns i les seves diverses associacions.
- Integració en el barri: identificació del restaurant amb les particularitats de l’entorn i el territori.
- Local notori o innovador: local singular pel seu concepte o per la seva trajectòria històrica. Establiment notori per la seva originalitat.
Per tal que les candidatures siguin representatives de la diversitat d’oferta present en el conjunt de la ciutat, cadascun dels deu districtes ha proposat tres restaurants candidats, un per cada una de les candidatures a premis, prèvia consulta amb les entitats representatives dels comerciants del seu territori.
El jurat que ha decidit els tres establiments guanyadors ha estat format pel gerent de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, Màxim López; el president del Gremi de Restauració de Barcelona, Pere Chías; la consultora independent Eva Ballarín; la secretària portaveu de la Junta de paradistes del Mercat Vall d’Hebron, Nuria Pedro, i la directora general de Barcelona Centre de Disseny, Isabel Roig.