Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

L'Escola Joviat guanya el XVII Concurs de Joves Cuiners/eres i Cambrers/eres

Aquest 6 de maig, Girona s'ha convertit en el punt de trobada de les escoles d'hoteleria del país en la dissetena edició del concurs organitzat per la Generalitat de Catalunya i CUINA

En l'edició d'enguany van participar 48 alumnes de 12 escoles

En l'edició d'enguany van participar 48 alumnes de 12 escoles Xevi F. Güell

Un any després de proclamar-se guanyador de la setzena edició del Concurs de Joves Cuiners i Cambrers de les Escoles d'Hoteleria de Catalunya, a Figueres, l'Institut Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona ha estat la seu de la dissetena edició, en què han competit dotze centres de cicles formatius d'arreu del territori. Cadascun ha estat representat per quatre alumnes –dos de cuina i dos de sala– disposats a demostrar davant del jurat que mereixien guanyar algun dels premis i dels accèssits que s'atorgaven. No és estrany, doncs, que la nota predominant als passadissos de l'escola amfitriona, des de primera hora del matí, fossin els nervis i les corredisses, mentre s'escalfaven motors amb l'acte inaugural i el sorteig que determinava l'ordre de participació de cada escola.

XVII concurs joves cuiners i cambrers 031

El parlament d'inauguració del concurs sempre va a càrrec d'un xef reconegut i vinculat al territori o a l'escola amfitriona. En aquesta ocasió, i estant a Girona, l'encarregat de donar la benvinguda als 48 alumnes i animar-los a gaudir de la jornada, més enllà dels nervis, ha estat Joan Roca, xef d'El Celler de Can Roca, amb tres estrelles Michelin, que ha recordat als alumnes que, més enllà dels reconeixements que suposen els premis i guanyar concursos, el més important és gaudir de la professió i continuar treballant com sempre, amb les mateixes ganes i el mateix amor per la feina.

L'hora de la veritat 

Un cop fet el sorteig i a dins la cuina, els alumnes tenien una hora i mitja per preparar un plat i unes postres, amb els ingredients facilitats per la Federació Catalana de les DOP-IGP, Legumchef, Alaska Seafoods i Makro, proveïdor oficial del concurs, que una vegada més mostra el compromís amb els talents joves del sector de l'hostaleria.

Enguany, les receptes triades han estat el bacallà amb cigrons i el bisbalenc, a més d'un còctel, el Negroni. Cada escola n'ha hagut de fer una versió respectant-ne els ingredients originals i afegint-n'hi un màxim de cinc d'addicionals, i han treballat sota l'atenta mirada del jurat tècnic, format per Arnau Triola (xef pastisser de Castell de Peralada) i el cuiner Jordi Còrdoba.

XVII concurs joves cuiners i cambrers 079

Amb els plats a punt, ha arribat el torn dels alumnes de sala, que han hagut de parar taula, preparar el còctel, explicar el servei de vi que havien triat i servir els plats al jurat de taula. Aquí és on, segurament, es notaven més els nervis dels concursants, tot i que intentaven dissimular-los. El jurat els podia fer preguntes i ells s'esforçaven a respondre-les per obtenir la puntuació més alta. En una sala a part, el jurat de tast, format pel cuiner Arnau Casadevall (Divinum) i el cuiner i comunicador Jordi Àvila, tastava, a cegues, tots els plats del concurs.

El veredicte

El consens entre tots els membres del jurat és que no és gens fàcil valorar la feina dels alumnes, ja que cal tenir en compte tots els detalls, incloent-hi els nervis, que poden jugar males passades. No hi ha cap dubte que tots els participants, pel sol fet d'arribar al concurs, ja mereixen un premi. En qualsevol cas, les puntuacions del jurat en cadascun dels aspectes van permetre determinar, en primer lloc, els sis accèssits: la millor parella de cambrers ha estat la de l'escola amfitriona, l'Escola d'Hostaleria de Girona; el millor servei de vi l'han fet els alumnes de l'Institut Olivar Gran, de Figueres, i les millors postres les han preparat els cuiners de l'Institut d'FP de Sant Cugat. Pel que fa a la millor parella de cuiners del concurs, ha estat la de l'ESHOB; el millor còctel l'han mesclat els alumnes de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils. Tots s'han endut un lot de la DO Catalunya. A més, tots els participants han tingut un obsequi d'Eurolam.

XVII concurs joves cuiners i cambrers 074

Pel que fa als tres premis globals –el podi del concurs–, el jurat, després de la deliberació preceptiva ha determinat que el tercer premi de l'edició d'enguany era per a l'equip de l'Institu Martí Dot, de Sant Feliu de Llobregat, mentre que el segon lloc se'l mereixien els alumnes del CETT. Quant al primer premi –i, per tant, l'escola guanyadora de la dissetena edició del concurs–, ha estat per a l'Escola Joviat, de Manresa. Per als tercers classificats, el premi ha estat un lot de productes de Girona Excel·lent. Els segons classificats s'han endut un lot de productes Le Creuset, i els guanyadors del concurs gaudiran d'una experiència de creació i elaboració de cacau totalment personalitzada a Casa Cacao.  

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 279

PORTEM LA PRIMAVERA AL PLAT!

  • Plats del mes
  • Sara Valls

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: