Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

L’arròs, un cereal universal

Es pot fer de mil maneres, és el cereal més consumit arreu i, a més, n’existeixen unes 2.000 varietats

Arròs

Arròs

Després del seu descobriment, fa més de 7.000 anys a l’índia, l’arròs es va convertir en l’aliment bàsic de la població de l’Orient, que el consumeix com a acompanyament de tots els àpats. Tot i així, per la nostra dieta també és un ingredient essencial, un complement indispensable per a molts dels nostres capricis, ja siguin de mar o de muntanya.

La volta al món a través de l’arròs
Una de les modes japoneses que ha arribat més lluny és el sushi, un plat en què l’ingredient estrella sol ser el peix o el marisc crus, però que sense l’arròs no seria res. Per elaborar aquests rotlles tan ‘mainstream’ i, sobretot, per preparar els clàssics pastissets ‘mochis’, s’utilitza l’arròs japònica, una varietat de gra curt bastant enganxosa.

L’arròs de gra llarg, en canvi, s’emmarca en la família índica i és una varietat que necessita més aigua i més temps de cocció, com el cas de l’arròs basmati. Aromàtic i saborós, aquest gra és típic de la cuina de l’Índia o el Pakistan i és ideal per a receptes amb verdures trossejades o combinacions fresques.

L’expansió del conreu de l’arròs a Europa no començaria fins més tard, quan va arribar a Pèrsia i a Mesopotàmia. Uns segles després els grecs també el van adoptar, però per les seves finalitats medicinals i no com a producte bàsic de consum. A la península Ibèrica vam començar-lo a emprar amb l’arribada dels musulmans, i actualment és un dels ingredients més bàsics de la dieta mediterrània. A Itàlia, per exemple, l’aplicació més important d’aquest cereal és el risotto, típic de Milà i elaborat, en la seva versió més clàssica, amb bolets i parmesà.

A casa nostra, l’arròs s’ha convertit en molt més que la base de nombroses receptes: és una tradició de diumenge i una excusa deliciosa per reunir-nos al voltant de la taula. El cuinem amb carn, amb peix o amb verdures, en fem paelles i rossejats, i hem adaptat moltes variants d’aquest cereal universal a la manera de fer dels nostres fogons.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: