Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

L’art de Ferran Adrià en un documental

David Pujol dirigeix un llargmetratge de no ficció sobre l’experiència del xef a la fira d’art contemporani Documenta

El Bulli en acció

El Bulli en acció

La revetlla de Sant Joan va començar a Roses la setmana passada a les 15 h. En aquell moment el teatre municipal va acollir l’estrena de ‘Documenting Documenta’, pel·lícula escrita i dirigida per David Pujol que compta amb Ferran Adrià i Richard Hamilton com a protagonistes. Un llargmetratge que retrata l’experiència del xef a l’edició de 2007 de la fira d’art contemporani Documenta, celebrada cada cinc anys a Kassel (Alemanya).

El certamen va convidar Adrià com a exemple d’art i creativitat a la cuina. El xef va acceptar la invitació, però amb unes condicions determinades: eren els assistents a l’esdeveniment els qui s’haurien de desplaçar fins a cala Montjoi per conèixer el seu art. El Bulli només era i és El Bulli al seu emplaçament.

Tant la iniciativa de Documenta com la resposta de Ferran Adrià van provocar una petita sacsejada a la premsa, i precisament aquest és un dels aspectes que recull el documental de David Pujol. L’introductor de la cultura pop és el fil narratiu del film. Hamilton, assidu d’El Bulli des de 1963, n’és el client més antic.

Ferran Adrià no ha estat l’únic cuiner present a la Documenta com a artista, un qualificatiu que rebutja. Allò que Adrià valora de la pel·lícula és que “s’hi veu la cuina com una experiència creativa al màxim nivell”. I afegeix: “La relació entre art i cuina és complexa d’explicar, estranya. No tothom l’entén”.

Al documental, també hi apareixen personalitats del món de l’art contemporani com Vicent Todolí, director de la Tate Gallery de Londres; Roger M. Buergel, director de la Documenta; Bartomeu Marí, director del MACBA; Laurence Rassel, directora de la Fundació Tàpies, o Montse Aguer, directora del Centre d’Estudis Dalinians, entre altres.

‘Documenting Documenta’ arribarà a les pantalles comercials el proper mes de gener. David Pujol considera que Adrià és “millor que molts professionals [del cinema] perquè és molt apassionat amb tot allò en què participa”. El director ja coneixia Adrià i El Bulli, ja que va realitzar fa pocs anys un altre documental, ‘Un dia a El Bulli’.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: