L’augment de l’IVA per part del govern espanyol afectarà el preu dels aliments a partir de l’1 de setembre
Cistella compra (supermercat)
Fa deu dies el Consell de Ministres del govern de Mariano Rajoy va aprovar l’augment de l’impost sobre el valor afegit (IVA), una mesura que encarirà el preu de la majoria de productes i serveis a partir de l’1 de setembre. L’alimentació és un dels punts que cal tenir en compte, en la mesura que és una necessitat essencial per a la ciutadania i també té incidència en la restauració i el turisme, que és un dels motors econòmics del país.
Des de l’aprovació de la mesura, els sectors implicats s’han anat posicionant. En alguns casos asseguren que l’empresa assumirà l’augment; d’altres reconeixen que se’n ressentirà el client perquè no poden reduir més els marges. El grup de supermercats Bonpreu, per exemple, és un dels que ja s’ha pronunciat: el consumidor pagarà l’increment. L’empresa de congelats la Sirena i la de menjar ràpid Pans & Company, en canvi, mantindran els preus. La francesa Carrefour va decidir a principis d’any no comptar l’IVA a les compres dels majors de 65 anys, i més endavant tampoc ho va aplicar a les famílies nombroses; caldrà veure quines mesures pren a partir del setembre. Fa unes setmanes El Corte Inglés es va sumar a la tendència a la baixa dels preus dels aliments i va rebaixar un 20% el preu de bona part de la seva oferta dels supermercats, però tampoc ha aclarit què farà després de l’estiu.
Inconcreció i discriminació
Tot i que el govern espanyol no ha detallat amb precisió quins seran els productes que s’apujaran, en passar d’un IVA superreduït (4%) a un de reduït (10%, fins ara del 8%) l’augment recaurà, sobretot, en els aliments processats. És a dir, fruita, verdura, llegums, cereals, pa, ous o llet mantindran el 4%; la resta pujaran fins al 10% (carn i peix, per exemple, encara que no es processin). Això vol dir que, en general, el 90% de la cistella de la compra s’encarirà.
De totes maneres, caldrà veure quin és el panorama que es dibuixa a la tardor, perquè l’últim augment de les factures de la llum, l’aigua i el gas és fàcil que també es manifesti en el preu final de molts aliments processats. I els ous, per exemple, és un dels productes que més s’ha encarit darrerament a causa d’un canvi en la normativa europea sobre la cria de les gallines, que obliga els productors a tenir-les amb més espai i amb una alimentació millor. A més, la classificació per tipus d’aliment tampoc és clara, perquè el pa integral o el formatge fresc tindran un IVA del 10%, mentre que el pa blanc o el mató mantindran el 4%.
D’altra banda, les persones amb intoleràncies alimentàries i malalties metabòliques diagnosticades, com els celíacs, que ja paguen un preu més elevat pels seus productes, en sortiran doblement perjudicats. Tots els seus aliments tindran un recàrrec del 10%.
Pel que fa a la restauració, el sector haurà d’assumir un augment del 8 al 10%, cosa que ja ha fet que gremis i xefs posin el crit al cel. L’IVA de l’alcohol, a més, pujarà fins al tipus general, és a dir, al 21%.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia