Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

L’ovella ripollesa i la patata del bufet a l'Arca del Gust d'Slow Food

Actualment vuit productes catalans tenen aquesta distinció

Ovella ripollesa

L'ovella ripollesa té la cara i les potes pigades

Patates del Bufet

La patata del bufet té un gran valor culinari

La mongeta del ganxet, la malvasia de Sitges, els brotons i espigalls, la col paperina, l’escarola perruqueta, el gall del Penedès i, ara, la patata del bufet i l’ovella ripollesa.

Aquests són els vuit productes catalans que integren l'Arca del Gust d'Slow Food, un catàleg d’aliments de tot l’Estat espanyol seleccionats per la seva procedència —una petita producció agroalimentària artesanal d’alta qualitat— i pels seus sabors —de vegades oblidats.

És el cas de l’ovella ripollesa, destinada tradicionalment a l'elaboració de carn, formatges i llet. És de molta qualitat, però de baixa producció. Dos dels seus productors més destacats són Cal Pauet, a l'Espunyola (Berguedà), i Mas Marcè, a l'Empordà, que, a més a més, fan producció biodinàmica i ecològica, respectivament.

Pel que fa a la patata del bufet, és un tubercle de gust extraordinari i de gran qualitat. Però la seva baixa productivitat n'encareix el preu i el seu aspecte extern irregular —amb una forta presència de brots o ulls que fan difícil l'acció de pelar-les— fan que els consumidors optin per altres varietats més comercials. De patata del bufet n’hi ha de blanca i de morada o negra. La conreen diversos productors, com Josep M. Gamissans, a la Guixa, Joan Pujantell, i els membres de l'Associació de Productors de la Patata del Bufet d'Orís i els Hortalans de Manlleu i la Teuleria de Corcó, a Osona.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 289

INSPIRACIÓ MEDITERRÀNIA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Ana Ruiz

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: