Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

La comunitat boliviana de Barcelona

Els andins de la capital catalana es reuneixen al voltant d’àpats copiosos en què no falten la carn, l’arròs i la patata

Chicahrrón mixto - Qui menja què bolivià

Un 'chicharrón mixto', amb 'mote', carn de porc, patata, pastanaga i 'ají'

Sopa de chairo - Qui menja què bolivians

La sopa de 'chairo' conté 'chuño', carn de vedella, pèsols i dacsa pelada

Planchita - Qui menja què bolivià

La 'planchita' porta carn de pollastre i vedella amb plàtan, xoriç, ou, panotxa i patata

Ají de lengua - QMQ bolivians

Llengua de vedella amb salsa d''ají', el picant andí

El primer que necessita un profà en la cuina boliviana és un diccionari gastronòmic capaç de traduir al català el nom dels productes i plats del país llatinoamericà i, així, preparar-se per a l’aventura de visitar un restaurant d’aquestes contrades d’ultramar. El comensal es trobarà amb tres detalls inesperats. El primer, el ball de noms que desfilen per la carta. El segon, els ingredients i tècniques culinàries descrits en la resposta a la necessària pregunta “I aquest plat què porta?”. El tercer, l’aportació calòrica i la quantitat de menjar de la ració demanada.

La comunitat boliviana representa el 5,3% de la població estrangera de Barcelona i és, amb 14.867 habitants, la cinquena més nombrosa de la ciutat. Concentrada als barris de Ciutat Vella, Nou Barris i Sants, es reuneix els caps de setmana al voltant del dinar, ja sigui a casa amb amics i familiars o en restaurants com l’Asador, un local en què des de fa sis anys se serveixen entrants com el ‘kawi’ i el ‘fricasé’ i, segons com, el ‘pique macho’ o el ‘sillphancho’. Això sí, sempre preparats amb ingredients “latinos” importats de Bolívia, l’Equador o el Perú i comprats en botigues de queviures llatinoamericanes.

Carn, patata i arròs

Tot i que els plats varien segons la regió del país, hi ha dos ingredients que no hi poden faltar: l’arròs, normalment bullit, i la patata, que pot ser assecada (‘chuño’), blanca (bullida i pelada), fregida o bullida amb pell (‘en su cáscara’). La dacsa (‘choclo’) queda en segon lloc, però, com la ‘papa’, també pren diverses formes i sabors: en panotxa; pelada (‘mote’), triturada a la sopa (‘maíz al agua’) o en refresc (pelada i bullida amb sucre), l’anomenat ‘somó de maíz’. A banda queda l''api’, una beguda de blat morat bullit amb una mica de farina que se sol prendre per desdejunar.

El dinar, l’àpat principal, es fa entre les 12 i les 14 h. Comença amb una sopa o unes ‘salteñas’ (panades de pollastre amb verdures) i continua amb un segon. No se sol acompanyar amb pa —si de cas se’n posa a la sopa—, però sí amb una de les dues begudes no alcohòliques estrella. La ‘chicha de maní’, feta amb cacauet, i el ‘mocochinchi’, un refresc de préssec (bullit a la canyella) que en conté un d’assecat en el fons de la gerra en què se serveix.

Mirant la carta de l’Asador, resulta fàcil esbrinar, ara ja sense el diccionari a la mà, si els bolivians són més de carn o de peix, ja que a les espècies marines ni tan sols se’n fa esment. La carn apareix en la sopa, ‘machucada con piedra’ (mòlta per fer-ne un arrebossat) o enrotllada amb ‘cuero’ (pell) de porc. N’hi ha de llama assecada en el ‘charque’; de pollastre en la ‘changa de pollo’; de porc en el ‘chicharrón’ o en el ‘fricasé’, i de vedella en el ‘sillphancho’ o en les sopes de ‘chairo’ i ‘maní’, en què la carn es remulla en un brou de cacauet cru liquat.

Postres, cafè i salsa picant
No és costum menjar fruita a les postres. Aquesta es consumeix al llarg del dia o per sopar, un àpat més frugal. Al dinar, o bé es beu —recordeu el ‘mocochinchi’—, o bé es menja cuinada, com el plàtan, que és fregit a la ‘planchita’ o torrat al garrí (‘lechón’) al forn.

De fet, les postres i el cafè se substitueixen per dos jocs populars de taula: un de daus i la versió boliviana de la ‘rayuela’. En aquesta els jugadors han de llançar una moneda des de certa distància i fer-la entrar en el forat d’una capsa de fusta allargada.

Per cert, qui vulgui sensacions fortes que demani un plat amb ‘ají’, una salsa picant feta amb tomata i el mateix ‘ají’, un bitxo andí del qual Bolívia en reivindica l’origen.

Restaurant Asador. Llobregat, 90-92. L’Hospitalet de Llobregat. (M. L5 - Collblanc). Entrants, entre 4 i 7 €. Segons, entre 8 i 20 €.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 279

PORTEM LA PRIMAVERA AL PLAT!

  • Plats del mes
  • Sara Valls

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: