CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia
INICI
>
ACTUALITAT
>
La fornera de Sabadell Rosa Maria Gotés, mestra artesana
La fornera de Sabadell Rosa Maria Gotés, mestra artesana
La Generalitat atorga aquest títol vitalici de reconeixement a la fornera i a 29 professionals de diferents àmbits de Catalunya
Pa de xeixa del forn Gotés-Tot Teca
La Generalitat ha atorgat el premi de mestra artesana alimentària a la fornera Rosa Maria Gotés, del Forn Gotés-Tot Teca, al carrer Sant Pau de Sabadell. Aquest premi reconeix la seva llarga trajectòria com a mestra artesana, i també l’han obtingut 28 professionals més de diferents àmbits de tot Catalunya, deu dels quals són forners. La fornera Rosa Maria és l’única artesana guardonada del Vallès (tant Occidental com Oriental), ja que l’altra guardonada és de la ciutat de Barcelona.
Els premiats reuneixen uns determinats valors i mèrits excepcionals i han tingut una llarga trajectòria professional. Per això, segons el Departament d’Agricultura, només es pot atorgar a persones que coneixen el camp de l’artesania alimentària en alguns dels oficis que especifica el decret; que han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de 15 anys; que tenen una llarga trajectòria professional i reconeguda, domini tècnic i experiència, i finalment, que disposen del carnet d’artesà alimentari. Com a recompensa, el diploma té caràcter vitalici, sense perjudici de ser revocat i amb incoació de procediment.
El lliurament dels premis s’ha realitzat el 19 de novembre. El conseller en funcions d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Girona, i del director general d’Agricultura i Ramaderia, Alfons Vilarrasa, han presidit el lliurament de guardons i de diplomes de Mestres Artesans Alimentaris del 2014, i el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador dels anys 2014 i 2015, en una cerimònia al Palau de Pedralbes de Barcelona.
Mestratge del forn Gotés-Tot Teca
Rosa Maria Gotés és fornera de segona generació i porta ja més de 30 anys d’ofici. Considera que la decisió de la Generalitat és un reconeixement a molts anys de feina per continuar amb el treball del seu pare. Ha demostrat que treballa amb molta dedicació i vocació per crear un pa de qualitat, saludable per a tothom i respectant la tradició però innovant cada dia una mica més. El forn Gotés elabora amb una gran varietat de farines ecològiques i de blats antics, amb la finalitat d’evitar problemes de salut per al·lèrgies o alguna intolerància alimentària.
El 2014, el Forn Gotés-Tot Teca, juntament amb el Consorci de Turisme del Vallès Occidental, van donar a conèixer el Saballut, un pa que homenatja la ciutat de Sabadell commemorant el 20è aniversari de la colla castellera local. És un pa d’autor elaborat amb farina de blat de molt bona qualitat, un toc d’oli d’oliva, ceba caramel"litzada i deshidratada (amb un disseny que es basa en l’escut de Sabadell), farina de cigró i llevat mare. Ha tingut molt bona acollida pel públic, i per això ha acompanyat els castellers en moltes de les seves actuacions.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia