A partir d’ara només podrà rebre aquest nom el plat que compleixi la recepta que el cuiner Rafael Vidal s’ha encarregat d’estandarditzar
paella valenciana DO
Quina és la paella realment valenciana? El cuiner Rafael Vidal es preguntava això mateix quan va decidir engegar un projecte per trobar els orígens i els veritables ingredients de la paella valenciana. El resultat ha estat una paella amb DO que promou el respecte pels ingredients tradicionals i que d’ara endavant s’haurà de cuinar amb 10 ingredients si vol anomenar-se valenciana.
Per crear un paràmetre, Rafael Vidal ha recorregut les diferents províncies captant l’essència i la diversitat de la paella. Un cop fet, 10 ingredients s’han proclamat indispensables: oli, pollastre, conill, mongeta tendra, fesol de la peladilla (garrofó), tomàquet, aigua, sal, safrà i arròs.
Tanmateix, el cuiner no ha volgut descuidar les diferències de les zones i s’accepten varietats geogràfiques, com per exemple la carxofa a Benicarló o l’ànec a l’Albufera. Unes excepcions que semblen haver convençut tothom i que han estandarditzat una recepta que en els darrers anys s’havia difuminat molt.
Al llarg de la campanya, Rafael Vidal va tenir el suport d’una plataforma creada expressament per a la causa i d’altres xefs com Ferran Adrià, Juan Mari Arzak, Martín Berasategui o José Andrés. Ara, uns mesos després, l’Administració ha donat forma legal a la proposta i la paella valenciana ja pot presumir de tenir DO.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia