Europa reconeix les varietats blanquilla, conference i llimonera cultivades a Ponent
pera conference
Han calgut set anys perquè la Unió Europea reconegui la pera de Lleida com a producte mereixedor de la distinció ‘denominació d’origen protegida’ (DOP). En concret, les varietats blanquilla, conference i llimonera, cultivades al Segrià, la Noguera, l'Urgell, el Pla d'Urgell i les Garrigues, han obtingut l’acreditació gràcies a les característiques de la zona on creixen.
La pera de Lleida destaca per la seva dolçor, un tret que la diferencia de la resta de peres produïdes a Europa. Un major estrès tèrmic i hídric, condicionat pel nombre d’hores d’insolació que reben els cultius de Lleida, juntament amb una baixa pluviometria i sòls poc profunds i fins, faciliten la síntesi dels sucres. La forma d’aquestes peres, més arrodonides, i d’un color més suau, és fruit de la seva situació, més meridional i propera al Mediterrani.
Les tècniques de cultiu de la pera de Lleida són respectuoses amb el medi ambient. La primera varietat en madurar és la llimonera, que es recull a principis de juliol. La blanquilla es recol·lecta a partir de la primera setmana d’agost, i la conference, a mitjan agost.
Cada any es produeixen 26.000 tones de pera de Lleida. Des de 2010, la desena d’empreses inscrites a la DOP col·laboren sota la marca Top Quality Fruits per comercialitzar de forma conjunta i en exclusiva les peres. Són 761 productors que sumen 1.650 hectàrees de producció.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia