Només el 5% de les fruites i les verdures del mercat són d’una qualitat molt satisfactòria
menjar pels ulls
Les pupil·les demanen a crits poder fer una queixalada a aquell fruit d’aspecte saborós, brillant, de color intens i estratègicament col·locat per cridar l’atenció del consumidor. Amb la primera mossegada, però, arriba la decepció dels sentits: fruita insípida, sense gust, de mala qualitat. Aquesta és la realitat del 95% de fruites i verdures que hi ha al mercat, segons un estudi desenvolupat per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).
Darrere la imatge desitjable dels productes s’hi amaga una realitat molt diferent. Recol·lectar el producte quan és verd o no cultivar-lo en condicions naturals provoca que el resultat final sigui atractiu per als ulls però no per al paladar.
Per a l’estudi l’OCU va comprar a 54 comerços de Barcelona, València, Sevilla i Madrid diferents fruites i verdures, i en va estudiar la qualitat, la presència a la botiga, l’etiquetatge i fins i tot l’atenció dels responsables de l’establiment. Les conclusions són que després de provar 350 quilos d’aquests aliments, només el 5% poden considerar-se productes molt satisfactoris.
Els “aliments farmàcia” són una altra de les problemàtiques que poden tenir els consumidors. Molts productes afirmen que són rics en vitamines, que redueixen el colesterol o que ajuden a aprimar. Per posar fi a aquest fet, el desembre d’aquest any és la data límit que l’Agència Europea de Seguretat posa a les empreses alimentàries perquè afegeixin a la informació dels seus productes un aval científic del que prometen.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia